30.11.20

Στην Ιαπωνία αυτοκτόνησαν 2.153 άνθρωποι μόνο μέσα στον Οκτώβριο...


Στην Ιαπωνία ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν τον περασμένο μήνα είναι μεγαλύτερος από τους...
θανάτους λόγο κορονοϊού στη χώρα και οι γυναίκες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το ρεπορτάζ του CNN καταγράφει με τρόπο αποκαλυπτικό μία από τις πιο σκοτεινές πτυχές τα χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Η Έρικο Κομπαγιάσι, 43 ετών, έχει κάνει τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας. Η πρώτη της φορά ήταν στα 22 της χρόνια, όταν είχε μια δουλειά που δεν της προσέφερε τα αναγκαία χρήματα για να καλύψει το νοίκι ή τα ψώνια της στο Τόκιο. Ήμουν πολύ φτωχή, δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο. Πλέον, η Κομπαγιάσι έχει γράψει βιβλία για την ψυχική υγεία και έχει μια σταθερή δουλειά σε μια ΜΚΟ, όμως η πανδημία επανέφερε το στρες που αισθανόταν στο παρελθόν. 

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η πανδημία θα μπορούσε να φέρει μια μεγάλη κρίση ψυχικής υγείας, καθώς η μαζική ανεργία, η απομόνωση και το άγχος έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους πολίτες παγκοσμίως. Τα στοιχεία στην Ιαπωνία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς μόνο τον Οκτώβριο 2.153 πολίτες αυτοκτόνησαν με βάση τα επίσημα στοιχεία ,τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός θυμάτων από τον κορονοϊό είναι 2.087. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Ιαπωνία είχε μια επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και δεν επέβαλε τόσο σκληρά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες. Η χώρα έχει παραδοσιακά ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο με παράγοντες όπως οι πολλές ώρες εργασίας και η πίεση στα σχολεία, η πανδημία φαίνεται ότι έχει προσθέσει κι άλλη πίεση. Η απομόνωση, αλλά και το κοινωνικό στίγμα απέναντι στα προβλήματα ψυχικής υγείας θεωρούνται εξίσου σημαντικοί παράγοντες. 

Όμως τα τελευταία δέκα χρόνια οι αριθμοί αυτοκτονιών στη χώρα μειώνονται, ενώ το 2019 ήταν σε χαμηλότερο ποσοστό από το 1978. Η νέα κρίση, όπως καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία, αντιστρέφει την τάση αυτή και ο μεγάλος εφιάλτης για τη χώρα επιστρέφει, ενώ οι γυναίκες φαίνεται, πλέον, να επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες. Τα ποσοστά αυτοκτονιών για τις γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση 83%, ενώ για τους άνδρες η αύξηση είναι στο 22%. Οι πιθανοί λόγοι για το φαινόμενο αυτό δείχνουν να σχετίζονται με την πανδημία, καθώς οι γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό εργάζονται με μερική απασχόληση σε ξενοδοχεία, εστίαση και λιανεμπόριο, κλάδοι που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και έχουν καταγραφεί πολλές απολύσεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: