1.4.18

Στη Δικαιοσύνη η κόντρα Πατριαρχείου - Αρχιεπισκοπής...

...για το κτήμα Προμπονά...

Για μια ακόμη μία φορά οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου βρίσκονται σε οριακό σημείο με αφορμή...
...τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά και την απόπειρα της αντικανονικής, εισπήδησης του Φαναρίου σε χώρο δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η όλη υπόθεση πυροδότησε μεγάλη ένταση ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος ενώ το ποτήρι «ξεχείλισε» όταν ηγούμενος άνοιξε το ναό και τέλεσε λειτουργία χωρίς την άδεια και την έγκριση του αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη διαμάχη «εμπλέκονται» και διαχειριστικές ατασταλίες της εκτελεστικής επιτροπής του κληροδοτήματος Δημ. Προμπονά, όπως αυτές συζητούνται τουλάχιστον σε εκκλησιαστικούς και νομικούς κύκλους, τις οποίες η επιτροπή επιχειρεί να «ξεπλύνει» με την παράνομη δωρεά του ναού στο οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε ως «αντικανονική» την ενέργεια του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου, ηγουμένου της Μονής Βλατάδων , να ανοίξει τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά και να τελέσει τους Β Χαιρετισμούς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη την άδεια και την ευλογία του αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος επανήλθε πριν από λίγες ημέρες και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό όμως χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό.

Επόμενο βήμα θεωρείται η μεγάλη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για την υπόθεση του κτήματος προμπονά.

Η δικαστική διένεξη είχε ξεκινήσει νωρίτερα όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

Ο ναό του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου.

Ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του ναού και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Στην συνέχεια ο ηγούμενος επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό ενώ η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου και τον καλεί να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητεί από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τη σφραγιση του ναού , γιατί παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9), και γιατί παραβιάζει το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει πλημμελή αιτιολογία. Χρησιμοποιεί όμως όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί και νομικοί κύκλοι την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν οι ... παλιοημερολογίτες όταν επιχειρούν να λειτουργήσουν παράνομα και αντικανονικά ναό που δεν είναι δικός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικές και νομικές πηγές πηγές έχουν διαπιστωθεί παρανομίες και διαχειριστικές ατασθαλίες της εκτελεστικής επιτροπής του κληροδοτήματος Δημ. Προμπονά, η οποία φαίνεται οτι λειτουργούσε όχι για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του κληροδοτήματος αλλά για την εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των μελών της.

Η εκτελεστική επιτροπή του κληροδοτήματος , όπως λένε νομικοί κύκλοι προέβη σε δημοπρασία για την ανάδειξη μειοδότη για την ανέγερση του ναού του κληροδοτήματος στις 30 Νοεμβρίου του 2007. Η δημοπρασία όμως υποστηρίζουν οτι διεξήχθη παράνομα και αναδείχθηκε ανάδοχος στον οποίο ανατέθηκε η εκτέλεση του έργου , όχι ο νόμιμος μειοδότης, όπως λένε, αλλά κάποιος ο αρεστός στην επιτροπή.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η δημοπρασία ήταν παράνομη γιατί για να γίνει έπρεπε να υπάρχει πράξη του αρμόδιου υπουργού Παιδείας καθώς και να παρίσταται υπάλληλος του υπουργείου, που να εποπτεύει την δημοπρασία την ημέρα της διενέργειας της, που δεν υπήρχαν. Επίσησ, .την ημέρα της δημοπρασίας θα έπρεπε η επιτροπή να βρίσκεται σε απαρτία ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τρία από τα τέσσερα μέλη ενώ θα έπρεπε μετά το πέρας της διαδικασίας να ανοιχθούν οι φάκελοι όλων των προσφορών και να αποφασισθεί αμέσωσ η κατακύρωση. . Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι προσφορές ανοίχτηκαν μετά από 20 ημέρες , αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει οποιαδήποτε επεξεργασία. Επίσης, δύο από τις πέντε υποβληθείσες προσφορές απορρίφθηκαν πρτου καν ανοιχθούν , δυο άλλες ήταν εντελώς εικονικές , ενώ αντίθετα η τελική προσφορά δεν είχε τις προυποθέσεις τις οποίες ζητούσε η προκήρυξη, δηλαδή να έχει ο προσφέρων προσφέρει έργα εκκλησιαστικής μορφής πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους η επιτροπή 'εκμεταλλεύτηκε' την μακροχρόνια ασθένεια και τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και αποδέχθηκε ως ανάδοχο τον προτιμηθέντα από αυτήν παρά το παράνομο της δημοπρασίας . την επιτροπή.

Ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κληθείς να αναλάβει τα καθήκοντα υπό της διαθήκης του κληροδοτήματος Προμπονά πληροφορήθηκε προφανώς τις παρανομίες της διαχειριστικής επιτροπής και ζήτησε πριν από την οποιαδήποτε συμμετοχή του συμμετοχή του, στα κοινά της διαχείρισης του κληροδοτήματος, πλήρη στοιχεία της μέχρι τότε διαχείρισης , χωρίς ωστόσο να λάβει μέχρι και σήμερα τα στοιχεία.

Επίσης, ενώ είχε εκδοθεί άδεια ανεγέρσεως της Εκκλησίας υπό τον όρο να κτισθεί 15 μέτρα μακριά από τον υπάρχοντα ναό , την τοποθέτησαν επτά μέτρα με αποτέλεσμα να σταματήσει την ανέγερση η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία . Στη συνέχεια κατατέθηκε αίτηση στο υπουργείο Πολιτισμού να τροποποιηθεί η άδεια, η οποία όμως απορρίφθηκε. Παρά την απόρριψη προχώρησαν στην ανέγερση ναού άνευ αδείας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους όταν η επιτροπή ανέλαβε τη διαχείριση του κληροδοτήματος παρέλαβε και βιβλιάριο καταθέσεων του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ποσό καταθέσεων ύψους 400.131 δραχμές. Ομως στις καταθέσεις αυτές δεν ανέφερε στα σχετικά βιβλία του ταμείου του κληροδοτήματος. Στα βιβλία αυτά όμως δεν ανέφερε ούτε τις εισπράξεις από δωρεές ή μισθώματα που εισέπραττε από τους μισθωτές της ιδιόκτητης έκτασης των κληροδοτηθέντων 7,5 στρεμμάτων στο κτήμα Προμπονά.

Παράλληλα η επιτροπή δεν συνέτασσε από το 1992 ως και το 2002 ισολογισμό ενώ όταν υποχρεώθηκε να συντάξει έναν ενιαίο ισολογισμό για τη δεκαετία αυτή , αυτός ήταν πλασματικός καθώς δεν αντιπροσώπευε την πραγματικότητα αφού δεν ανέφερε τα ποσά που είχαν εισπραχθεί μέχρι το 1992, όπως αυτά παρουσιάζονται από τις καταστάσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων . Για τα έτη 1982 έως 2002 που συνετάχθη και ισολογισμός υπό την σημερινή επιτροπή θα έπρεπε, σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές πηγές να υπάρχουν στο ταμείο της επιτροπής , σύνολο εισπράξεων από ενοίκια κατ ελάχιστο ύψους 1.832.600 δραχμών , συν το ποσό των προηγούμενων ετών δηλαδή συνολικό ποσό 2.232.731 . παρόλα αυτά στον ισολογισμό του 2002 εμφανίζεται ως υπόλοιπο της προηγούμενης διαχείρισης το ποσό των 500.113 δραχμών...

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: