31.3.17

«Ό,τι και να γίνει, έχω νικήσει τον θάνατο»...

Μίκης ΘεοδωράκηςΓια τα πολιτικά και τα κοινωνικά θέματα που προασπίζεται με το καινούργιο βιβλίο του «Μονόλογοι στο λυκαυγές» (μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιανός) μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία....
παραχώρησε χθες στο σπίτι του στην Ακρόπολη ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο μουσικοσυνθέτης εστίασε σε τρία σημεία που αποτελούν και τα θεμελιώδη πολιτικά κεφάλαια του βιβλίου του.

Το πρώτο είναι η πρόταση την οποία έχει διατυπώσει να κηρύξει η Ελλάδα ουδετερότητα σε ό,τι αφορά την παρουσία της στο διεθνές περιβάλλον: «Η μακραίωνη πορεία της χώρας, από τα χρόνια των Βαυαρών, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που εγκατέστησαν και καθιέρωσαν μια ξενόδουλη πολιτική τάξη, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή και την τωρινή περίοδο, έχει αποδείξει ότι οι ξένοι θέλουν να μας εκμεταλλευτούν, εποφθαλμιώντας τον τεράστιο φυσικό μας πλούτο. Όσο κι αν προσπάθησαν οι Έλληνες, από τον Καποδίστρια, μέχρι την Εθνική Αντίσταση και τη Μάχη της Κρήτης, να πουν όχι στους ξένους, το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε ακριβώς το αντίθετο. Γι? αυτό κι έχω προτείνει να κηρύξουμε ουδετερότητα βασιζόμενοι σε δύο πράγματα που έχουμε ήδη κατακτήσει: τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο ειρήνης.»

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Μ. Θεοδωράκης είναι το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου στις σύγχρονες κοινωνίες: «Ο ελεύθερος χρόνος είναι κάτι εντελώς αναγκαίο για την εποχή μας, αλλά ο μόνος τρόπος για να τον διεκδικήσουμε είναι να μετασχηματιστούν οι πολεμικές βιομηχανίες σε βιομηχανίες ειρήνης. Κανείς, παρόλα αυτά, δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Και καλά ως προς τους βιομηχάνους και τα κράτη, που θέλουν να κρατήσουν στο απυρόβλητο τα συμφέροντά τους. Τι κάνουν, ωστόσο, γι' αυτό η Αριστερά, τα συνδικάτα και οι ίδιοι οι εργάτες;»

Το υπόμνημα που υπέβαλε παλαιότερα στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ήταν το τρίτο σημείο αναφοράς του μουσικοσυνθέτη: «Με το υπόμνημά μου τόνισα πως οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τους δανειστές τους είναι αθέμιτοι και παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Με τα μνημόνια έχει δεσμευτεί το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού λαού και ως εκ τούτου κανένας μνημονιακός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πατριώτης.»


 
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό είναι το τελευταίο μου βιβλίο!», γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης στον επίλογο του βιβλίου | 

Μιλώντας για τη δράση και τη ζωή του, ο μουσικοσυνθέτης είπε: «Είμαι αυτό που λένε “πλήρης ημερών”. Άσε που είμαι πεισιθάνατος. Αν και μέχρι τώρα συνήθως οι βασανιστές μου ήταν αυτοί που δεν ήθελαν με τίποτα να πεθάνω, γιατί καταλάβαιναν πως νεκρός θα ήμουν πολύ πιο επικίνδυνος. Πάντως, τώρα, στα 92 μου προκαλώ τον Χάρο να έρθει να δούμε ποιος θα αντέξει περισσότερο στο χορό και το τραγούδι. Το τραγούδι που έγραφα όταν ήμουν ακόμη γυμνασιόπαιδο και κάθε βράδυ στο τραπέζι το τραγουδάγαμε όλοι μαζί. Και αν ήταν βαλσάκι, ο πατέρας μου το χόρευε με τη μητέρα μου. Αυτές τις μνήμες θέλω να ξαναβρώ... Όπως καταλαβαίνετε, ό,τι και να γίνει, εγώ τον έχω νικήσει τον Χάρο, ας μπει και τώρα από την πόρτα!»

Ο Μίκης Θεοδωράκης σχολίασε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι με τα μνημόνια έχουμε παραδώσει την εθνική μας κυριαρχία και μίλησε έντονα εναντίον των πολεμικών εξοπλισμών.

«Όταν ο Σόιμπλε μας κουνάει το δάχτυλο, είναι γιατί ξέρει ότι, με όσα έχουμε υπογράψει από το 2011, είμαστε δούλοι. Τι πάει ο Τσίπρας και μιλάει και γελάει μαζί τους; Όλοι αυτοί είναι σαρκοφάγα ζώα. Κι εμείς σαν φτωχά αρνάκια, πάμε στα στέκια των σαρκοφάγων θηρίων...», ανέφερε χαρακτηριστικά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: