31.3.17

Καμμένος: «Εθνική επιταγή η επανένωση της Κύπρου»...


«Η επανένωση της Κύπρου είναι για τον Ελληνισμό, εθνική επιταγή», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο...
χαιρετισμό του, στη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του δήμου Λάρνακας.

«Σήμερα τιμούμε τους ήρωες Δημητράκη Δημητριάδη, Μιχαλάκη Παρίδη, Πετράκη Κυπριανού, Ανδρέα Σουρουκλή, Τουμάζο Τουμάζου και Φραντζέσκου Άρτεμου, οι οποίοι ως άξια τέκνα της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του Κυπριακού λαού, του Κυπριακού Ελληνισμού, συμμετέχοντας στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας σημειώνοντας ότι το έπος αυτό γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στις ηρωικές σελίδες του Έθνους και του Ελληνισμού και ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της ανδρείας και της υπερηφάνειας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, αλλά και του υψηλού εθνικού φρονήματος και της αδάμαστης ψυχής που επέδειξε ο κυπριακός ελληνισμός.

«Οι ήρωες μας δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο, που μετουσιώθηκε σε λάμψη αθανασίας και ηρωισμού. Αυτές οι στιγμές μας δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός υπερηφάνεια για την ιστορία μας και τις αξίες του Έθνους μας και αφετέρου θλίψη, γιατί οι νέοι που έπεσαν υπέρ "βωμών και εστιών", δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή, να χαράξουν την πορεία τους στον κόσμο τούτο. Πρόλαβαν όμως να δώσουν το παράδειγμα», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Και ο κ. Καμμένος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω ακόμη τη μεγάλη ευγνωμοσύνη μας προς τους συγγενείς των αξέχαστων ηρώων μας, αλλά και την ύψιστη περηφάνια που αισθανόμαστε όλοι για την θυσία τους. Όπως είχε πει και ο περίφημος αρχαίος νομοθέτης Λυκούργος: "Ουκ αν είη ατείχιστος πόλις άτις άνδρεσσι, και ου πλίνθοις εστεφάνωται". Αιώνια τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για το Έθνος μας». Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Τιμήθηκε ο Βάσος Λυσσαρίδης

Με τη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής τιμήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης για την προσφορά των διακεκριμένων υπηρεσιών του προς το έθνος και τον κυπριακό λαό, τόσο κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου όσο και στον υπόλοιπο πολιτικό του βίο.

«Κατόπιν προτάσεως στο συμβούλιο αρχηγών Γενικών Επιτελείων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποφασίσαμε να κάνουμε το ελάχιστο μπροστά σε αυτά που εσείς κάνατε για την πατρίδα και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Καμμένος στην προσφώνηση του.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης του συνόλου του Ελληνισμού «για να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα του τουρκικού επεκτατισμού, καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας πανεθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των ορατών κινδύνων. Αυτό προϋποθέτει σαφή ανάλυση των στόχων της Τουρκίας» πρόσθεσε.
Στόχος της Τουρκίας η διχοτόμηση και η συγκυριαρχία του Αιγαίου

«Τελικός στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η διχοτόμηση και συγκυριαρχία του Αιγαίου, η "κυπροποίηση" της Θράκης και η "Αλεξανδρετοποίηση" της Κύπρου με τον εποικισμό που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ασφαλώς όλοι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν λύση. Όμως όχι οποιαδήποτε λύση, όχι λύση που ισοδυναμεί με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τελική τουρκοποίηση. Ναι, οι κίνδυνοι είναι ορατοί, αλλά δεν θα αυτοκτονήσουμε για να μην μας δολοφονήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Σύμφωνα με τον παλαίμαχο Κύπριο πολιτικό, ένα θέμα εισβολής, κατοχής, καταπάτησης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλεται ως δήθεν διακοινοτική διαμάχη. «Η βάση λύσης ετέθη με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, ότι θ' αγωνισθούμε για λύση που να διασφαλίζει ενότητα χώρου, κράτους, λαού, οικονομίας, θεσμών με όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρωμένα, χωρίς ξένους στρατούς, έποικους και αναχρονιστικές εγγυήσεις, με όλους τους πρόσφυγες να γυρίσουν στις εστίες τους, λύση συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: