31.3.17

Δεν βλέπει συμφωνία στη Μάλτα ο Ντάισελμπλουμ...

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντάισελμπλουμ
...σύμφωνα με το "Bloomberg"...
Την πίεση στο φουλ προς την ελληνική πλευρά αυξάνει με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 

«Ελπίζω να...
μπορέσουμε να εγκρίνουμε σύντομα μια συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup σε δημοσιογράφους στη Χάγη προσθέτοντας ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας. 

«Είναι πάντα δυνατό να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι μια ανακοίνωση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αυτή» πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε μετά την ανατροπή που επιχείρησαν τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και οι ΑΝΕΛ  σε ένα μέρος από όσα συμφώνησαν υπουργοί της κυβέρνησης με τους θεσμούς ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. 

Μεγάλος χαμένος από αυτή την ιστορία βγαίνει για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς αναγκάστηκε υπό την πίεση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια των στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων να πάρει πίσω, πρώτα με επιστολή και στη συνέχεια με τις εντολές που έδωσε για την παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Euroworking Group μια επί της ουσίας κλεισμένη συμφωνία όπως "ορκίζονταν" στελέχη των Θεσμών. 

Από το πρωί κυβέρνηση, θορυβημένη από τη εικόνα ναυαγίου, προσπαθεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που αποτυπώθηκε και χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες και αντανακλάται και στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ και περιμένει μια θετική έκβαση στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και το Δ.Ν.Τ. σήμερα το απόγευμα ώστε να γυρίσουν τα κλιμάκια στην Αθήνα ακόμη και την Κυριακή το βράδυ.

Αρωγός στην προσπάθεια εξομάλυνσης των πραγμάτων είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στελέχη της οποίας δείχνουν προς την πλευρά του ΔΝΤ για την καθυστέρηση επιστροφής των θεσμών. 

Ωστόσο η επιστροφή του ΔΝΤ δεν φαίνεται πια το ίδιο εύκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, το Ταμείο θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε αυτά που συμφώνησε την προηγούμενη βδομάδα και γι' αυτό ζητεί έγγραφη διαβεβαίωση για τα συμφωνηθέντα
πριν δεχθεί κυρία Βελκουλέσκου να επιστρέψει στην Αθήνα. 

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες η απογευματινή τηλεδιάσκεψη θα είναι δύσκολη και η όλη αναταραχή δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθεί το ορόσημο της 7ης Απριλίου και να μπούμε πια στη ζώνη του Πάσχα με άγνωστες συνέπειες για την οικονομία τις τράπεζες και για τον ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που θα οδεύουν πια προς το καλοκαίρι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: