24.12.16

Τι ζητούσαν και τι πήραν οι δανειστές...


με την επιστολή Τσακαλώτου...

Η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι έλαβε την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το έκτακτο βοήθημα της...
κυβέρνησης στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Αθήνας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, ανοίγει τον δρόμο στον ESM να «ξεπαγώσει» τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που είχαν συμφωνηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφότου «πάγωσαν» στα μέσα Δεκεμβρίου, με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει την «13η σύνταξη» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αφού έλαβαν την επιστολή Τσακαλώτου.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μετά τη λήψη της επιστολής από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, με την οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είμαι χαρούμενος που ανοίγει ο δρόμος και μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο» αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, συμπληρώνει.

Τι είχαν ζητήσει όμως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, οι δανειστές από την Αθήνα, προκειμένου να βγάλουν από τον «πάγο» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους; Η επιστολή των θεσμών, η οποία, υπενθυμίζεται, είχε φτάσει από το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, φέρεται να περιελάμβανε αιτήματα και συστάσεις για ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύψουν το κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους, ενώ έθετε εν αμφιβόλω και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται το «κύμα» των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή οι δανειστές ζητούσαν:

• Δέσμευση της κυβέρνησης ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα είναι εφάπαξ και δεν θα αποκτήσει μόνιμη μορφή.

• Δέσμευση ότι, εάν τον Απρίλιο η Eurostat διαπιστώσει υστέρηση από το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η κυβέρνηση (0,75%), θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο -δηλαδή, νέο «κούρεμα» συντάξεων.

• Δέσμευση ότι στην περίπτωση υστέρησης θα επανεξεταστεί και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

• Δέσμευση ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπεραπόδοσης εσόδων και υπερ-πλεονάσματος στο μέλλον, η κατανομή του θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές.

• Δέσμευση ότι το υπερ-πλεόνασμα θα διατίθεται ρητά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, και σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «κοινωνικές δράσεις» μόνο για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύφος της επιστολής ήταν επικριτικό και αυστηρό, και στην αιτιολόγηση των αιτημάτων των δανειστών η Ελλάδα εγκαλείται ότι κινήθηκε «μονομερώς».

Μένει πλέον να φανεί εάν η ελληνική κυβέρνηση, που εμφανίζεται να «πανηγυρίζει» για δικαίωση των επιλογών της, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τας υποδείξεις των δανειστών και, κυρίως, εάν η δέσμευση Τσακαλώτου αφορά, μεταξύ άλλων, και το σενάριο του «κουρέματος» των συντάξεων, σε περίπτωση που ο «μποναμάς Τσίπρα» αποδειχθεί επισήμως, τον Απρίλιο του 2017, ότι εκτροχίασε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο εάν και εφόσον η επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ προς το Eurogroup δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα ή αν διαρρεύσει το περιεχόμενό της...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: