31.12.16

«Τους είπα ότι δεν μπορώ καν να οδηγήσω»...

Η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου δεν κόστισε μόνο τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους, αλλά...
επέφερε και σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των γερμανικών αρχών, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της λάθος σύλληψης ενός ανθρώπου ως ύποπτου για το χτύπημα. Ο Ναβίντ Μπαλούτς μιλάει για την περιπέτειά του και για τον φόβο πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε συνέντευξή του στον Guardian ο Πακιστανός από την επαρχία Βελουχιστάν εξηγεί πως, όταν συνελήφθη, δήλωσε στους αστυνομικούς ότι δεν ξέρει καν να οδηγεί.

«Τους είπα ήρεμα ότι δεν μπορώ να οδηγήσω καν. Δεν ξέρω ούτε πώς να βάλω μπροστά ένα αυτοκίνητο. Τους εξήγησα πως υπάρχει θάνατος και πόλεμος στη χώρα μου· γι’ αυτό έφυγα και ζήτησα βοήθεια» στη Γερμανία, ανέφερε ο Μπαλούτς σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα. 

Μεταξύ άλλων, ο αιτούμενος άσυλο ανέφερε ότι αστυνομικοί τον χαστούκισαν και του άσκησαν πίεση σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Ο διερμηνέας της γερμανικής αστυνομίας δεν μιλούσε βελουχικά, τη γλώσσα του πρόσφυγα, αλλά μόνο μια διάλεκτο της Παντζάμπ και Ουρντού. Ο Μπαλούτς διευκρίνισε πως μιλάει ελάχιστα Ουρντού, επομένως δεν του έγινε σαφές εάν οι αστυνομικοί καταλάβαιναν τις απαντήσεις που έδινε.

Ο Μπαλούτς έφθασε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Εγκατέλειψε το Βελουχιστάν πριν από έναν χρόνο, μετά τις απειλές κατά της ζωής του εξαιτίας της πολιτικής του δράσης με το Εθνικό Κίνημα των Βελούχων. Περιμένει να εξεταστεί η αίτησή του για τη χορήγηση ασύλου από τις γερμανικές αρχές.

Ζει πλέον σε μυστική τοποθεσία, καθώς οι αστυνομικοί του δήλωσαν πως η ζωή του θα κινδύευε εφόσον επέστρεφε στο κέντρο φιλοξενίας που ζούσε μέχρι τότε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: