31.12.16

Η Αθήνα βιάζεται, το Βερολίνο αργεί...


... και ο χρόνος περνάει...
Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να γιορτάσουν τα δυο χρόνια κυβέρνησης Τσίπρα με μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση που θα συμπίπτει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ομως πολλά...
δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση.


Ανγκελα Μέρκελ και Β. Σόιμπλε έχουν αποφασίσει να ζητήσουν την έγκριση της ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου, όχι μόνο της αρμόδιας επιτροπής της βουλής όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, για την εκταμίευση της δόσης των 6 περίπου δισ ευρώ που συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Και για να μπορέσουν να κερδίσουν αυτή την κοινοβουλευτική μάχη χρειάζονται την καθαρή δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού αλλιώς δεν πείθονται οι Γερμανοί βουλευτές ότι θα ασκηθεί η πίεση που θεωρούν αναγκαία στη χώρα μας προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, το Βερολίνο δεν βιάζεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση επείγεται προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία του Μαρτίου για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ομως οι αγωνίες της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας συνδέονται αυτή την περίοδο κυρίως με την καμπάνια του κόμματός τους για τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Ετσι, φαίνεται πως δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συρθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι και τότε να γίνει μια συμφωνία-πακέτο για όλα όσα συνδέονται με το ελληνικό ζήτημα.

Είναι μάλλον αυτή η βάση πάνω στην οποία κινήθηκε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για να γράψει ότι οι διαφωνίες μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ παραμένουν, ενώ η όποια λύση φαντάζει ακόμη μακρινή με το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να παραμένει ορόσημο για τις εξελίξεις, αφού στη συνέχεια ακολουθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. «Η λύση πρέπει να βρεθεί νωρίτερα. Η Αθήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα στα οικονομικά μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμούν οι πιστωτές. (…) Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε επανάληψη του Ιουνίου του 2015», κατέληξε το δημοσίευμα, επικαλούμενο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: