31.12.16

Το ποινολόγιο της Βουλής το 2016!...


Επιλογές για όλα τα…γούστα από εξαντλητικές παρουσίες στα έδρανα ως και ντροπαλές εμφανίσεις στη χάση και τη φέξη έχει και η...
νέα κοινοβουλευτική περίοδος που διανύουμε. Ένα χρόνο και κάτι μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, οι βουλευτές αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν με την παρουσία ή την απουσία τους το στίγμα των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, επιχειρώντας να κερδίσουν όχι μόνο τον «μποναμά» της επικοινωνιακής προβολής αλλά και την μάχη των συζητούμενων κοινοβουλευτικών δρωμένων.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Newpost παρουσιάζει παρουσία των πολιτικών στο χώρο που κάποτε ονομάστηκε «Ναός της Δημοκρατίας», την παρουσία τους στον οποίο οφείλουν στις ψήφους των πολιτών.

Οι αρχηγοί και οι πρώην….

Οι πολιτικοί αρχηγοί όπως είθισται άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις καταγράφουν την μεγαλύτερη παρουσία τους βάσει των ομιλιών που έχουν κάνει από το βήμα της Ολομέλειας. Φέτος ωστόσο και λόγω της πολυδαίδαλης διαδικασίας στην αλλαγή της ηγεσίας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ισχυρή παρουσία και στις επιτροπές. Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας, ανέβηκε στο έδρανο (ως τον Οκτώβρη) συνολικά 21 φορές. Αντίθετα ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης μίλησε 17 φορές αλλά κατέθεσε και 9 ερωτήσεις, ενώ είχε και 26 παρουσίες σε επιτροπές. 

Η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ έκανε 22 ομιλίες και κατέθεσε μια ερώτηση. Στον ίδιο αριθμό έμειναν τόσο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όσο και της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος. Στις 21 ομιλίες σταμάτησαν οι Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι (με 6 ερωτήσεις) αλλά και ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ (είχε 17 παρουσίες σε επιτροπές λόγω της υπουργικής του θέσης).

Παρ’ όλα αυτά πρωταθλητής επί του βήματος αναδείχθηκε και μεγάλη διαφορά από το επόμενο μάλιστα, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος έχοντας τον…αέρα της πολύχρονης τηλεοπτικής παρουσίας ανέβηκε 39 φορές στο βήμα, συμμετείχε σε 6 επιτροπές ενώ κατέθεσε και μια ερώτηση.

Σε ότι αφορά του πρώην αρχηγούς κομμάτων ή γ.γ. ο Βαγγέλης Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, κρατάει τα σκήπτρα με 24 ομιλίες (12 ερωτήσεις και 31 επιτροπές). Ακολουθεί με 9 ομιλίες η Αλέκα Παπαρήγα και από κοντά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 8 (3 ερωτήσεις 64 επιτροπές). Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί μάλλον την τακτική του προκατόχου του Κώστα Καραμανλή καθώς δεν τοποθετήθηκε ούτε μια φορά παρά μόνο κατέθεσε 3 ερωτήσεις. Για την ιστορία πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετά χρόνια ο κ. Καραμανλής κατέθεσε 2 ερωτήσεις γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Οι πρώτοι σε Ομιλίες, ερωτήσεις, επιτροπές

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ομιλητών πρώτος είναι ένα πρώην κυβερνητικό στέλεχος που δεν είναι όμως εκλγεμένος βουλευτής. Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέβηκε στο βήμα συνολικά 120 φορές επιχειρώντας τις περισσότερες φορές να εξηγήσει τις φορολογικές

προθέσεις της κυβέρνησης ή να κάνει ανακοινώσεις για την πορεία του εγχειρήματος πάταξης της φοροδιαφυγής. Πίσω του δυο έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος που κυριολεκτικά ξημεροβραδιάστηκαν αρκετές μέρες στα έδρανα της Βουλής. Λίγο πιο κάτω ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς ανέπτυξε αξιοπρόσεχτη δράση ειδικά για έναν «πρωτάρη» βουλευτή. Τις πρώτες θέσεις συμπληρώνουν ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο ΚΕ των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο συνάδελφός του Γιώργος Σταθάκης.




Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις, ένα αντικείμενο που πέραν των επιδιώξεων των βουλευτών και των προβλημάτων των εκάστοτε νομών, εξαρτάται και από τα κέφια των επιστημονικών συνεργατών, πρώτος είναι για ακόμα μια φορά ο ανεξάρτητος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Νίκος Νικολόπουλος. Την δεκάδα συμπληρώνουν βουλευτές της ΝΔ αλλά και της ΧΑ με τον

Γιάννη Λαγό να κατατάσσεται δεύτερος στη σχετικό λίστα.



Σε κάθε περίπτωση το πιο δύσκολο κομμάτι αξιολόγησης έστω των προθέσεων των βουλευτών είναι αυτό της παρουσίας τους στις επιτροπές. Και αυτό όχι κατ’ ανάγκη επειδή ένα τμήμα τους είναι αμειβόμενο (75 ευρώ η συμμετοχή) αλλά γιατί υπάρχουν πολλοί που απλά υπογράφουν πως παρέστησαν χωρίς ουσιαστικά να εμφανιστούν. Και εδώ όμως τα μικρότερα κόμμα έχουν έναν επιπλέον λόγο να εμφανίζουν μεγαλύτερη παρουσία καθώς ο αριθμός των μελών τους είναι εμφανώς μικρότερος από τα υπόλοιπα…



Οι ντροπαλοί

Τέλος μια ιδιαίτερη κατηγορία βουλευτών είναι εκείνοι που παρά το ότι έκαναν τον προεκλογικό τους αγώνα και τέθηκαν στη κρίση της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, ακόμα και τώρα τα βρίσκουν δύσκολα απέναντι στη δημοσιότητα. Έτσι υπάρχει μια ξεχωριστή λίστα 7 βουλευτών που ακόμα δεν έχουν τολμήσει να βρεθούν ενώπιον του βήματος και να απευθυνθούν στους συναδέλφους τους και τον ελληνικό λαός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν εμφανίζονται στη Βουλή καθώς όλοι τους, έχουν ορισμένες δεκάδες ή και εκατοντάδες συμμετοχές σε επιτροπές.

Αυτοί που δεν έχουν κάνει ομιλία στη Βουλή...




newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: