9.1.24

Αριστερά α λα καρτ...



Οι εξελίξεις στην Αριστερά είναι ραγδαίες. Η πολυδιάσπασή της εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή σ’ αυτήν ενός άλλου διασπασμένου μέλους της από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., της Νέας Αριστεράς, κι έτσι ο αριστερός ψηφοφόρος έχει μια πλούσια επιλογή!

Οι ...πρ. σύντροφοι δεν άντεξαν την «ασφυκτική πίεση» της πλειοψηφίας και με διάφορα προσχήματα αποχώρησαν ισχυριζόμενοι ότι αυτοί εκφράζουν την «πραγματική», τη «γνήσια» Αριστερά! Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό, δυστυχώς. Στο παρελθόν, και στο πρόσφατο, έχουν υπάρξει πολλές διασπάσεις, τώρα προστέθηκε κι άλλη μία παρουσιάζοντας μια οδυνηρή εικόνα της Αριστεράς και μια απογοήτευση του κόσμου της.

Μας λείπει η δημοκρατική κουλτούρα, κυρίως η εσωκομματική δημοκρατία την οποία κάθε αριστερός πρέπει να πιστεύει και να εφαρμόζει! Οι εγωισμοί, τα προσωπικά συμφέροντα και οι φράξιες δεν έχουν θέση στο κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και η αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια, διότι εγγυώνται τη δημοκρατική και ομαλή λειτουργία του κόμματος.

Επίσης ο κώδικας δεοντολογίας που συνέταξαν, κυρίως οι αποχωρήσαντες, για τον σεβασμό της αρχής της πλειοψηφίας και την επιστροφή των βουλευτικών εδρών στο κόμμα, στο οποίο ανήκουν οι έδρες, στο ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών λόγω διαφωνίας τους με την πλειοψηφία.

Δυστυχώς έντεκα σύντροφοι-σες δεν τήρησαν την υπογραφή, υποχρέωσή τους, πήραν τις έδρες και δημιούργησαν νέο κόμμα με το όνομα Νέα Αριστερά, με πρόσχημα πως το κόμμα μεταλλάχθηκε δεξιότερα (πότε πρόλαβε να το κάνει;) και η πλειοψηφία του ανέδειξε έναν μη «αριστερό» πρόεδρο!

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος πρόεδρος ήταν άγνωστος και δεν περίμεναν να εκλεγεί. Οι ενστάσεις τους για την έλλειψη αριστεροσύνης του έγιναν μετά την εκλογή του! Είναι σαφές πως χρησιμοποίησαν έναν εύσχημο και υστερόβουλο τρόπο για να αμφισβητήσουν ως επαΐοντες την κρίση της πλειοψηφίας, διότι κέρδισε ένας «άγνωστος» παραβιάζοντας την «επετηρίδα»! Ομως ο απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τις αλλεπάλληλες ήττες του ήθελε κάτι καινούργιο να αναταράξει τα λιμνάζοντα νερά, όπως έκανε πριν από περίπου 10 χρόνια με τον Τσίπρα και το πέτυχε. Ψήφισαν 150.000 μέλη!

Ετσι οργάνωσαν μια εκστρατεία συκοφάντησης του νέου προέδρου Κασσελάκη για να τον αποδομήσουν. Ούτε μια λογική πίστωση χρόνου δεν του έδωσαν! Οι μέθοδοί τους είναι αντικομματικές και αντιδεοντολογικές, έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς, διότι τις όποιες διαφωνίες τους θα έπρεπε να τις φέρουν με συντροφικό τρόπο στο κόμμα κι εκεί να επιδιώξουν να επικρατήσουν οι απόψεις τους.

Τον ισχυρισμό τους περί μετάλλαξης για να δικαιολογήσουν τη διάσπασή τους τον χρησιμοποίησαν πολλοί πριν απ’ αυτούς στην Αριστερά, χωρίς επιτυχία. Αυτά τα εγχειρήματα όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και στα αστικά κόμματα δεν είχαν καμία τύχη ιστορικά.

Κρίμα γιατί είναι μορφωμένοι άνθρωποι με αγώνες και προσφορά στην Αριστερά που αναιρούν και αμαυρώνουν την ιστορία τους δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο χείρα βοηθείας στη νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική Δεξιά, αντί να ‘μαστε όλοι μια γροθιά εναντίον της στην επίθεσή της στο λαϊκό εισόδημα και στη φτώχεια που φέρνει στον λαό, στη διάλυση του ΕΣΥ και στο αδιέξοδο των νέων επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Αυτή η κατάσταση φέρνει απογοήτευση στον δημοκρατικό και αριστερό κόσμο. Νέα Αριστερά, νέα ήθη! Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά συντεταγμένα, εμμένοντας στις αρχές μας μαζί με τον τέως πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα, στον δρόμο προς το συνέδριο και τις ευρωεκλογές και είμαστε σίγουροι πως θα προσπεράσουν κι αυτόν τον σκόπελο.

ΥΓ.: Το Documento της 10/12/2023 γράφει πως πρόθεση των αποχωρησάντων ήταν να πάρουν το κόμμα, διαφορετικά θα ‘φευγαν (Δημ. Παπαθανασίου).


Ξεκίνα τη νέα χρονιά κλείνοντας το επόμενο ταξίδι σου με έως 40% έκπτωση!
Με έως -40% σε όλο το δίκτυο θα πας παντού! Κάνε κράτηση έως 14.01! 

Νίκος Λάζος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: