10.1.24

Τραγωδίες έγιναν και αλλού, είπε ο Χρυσοχοΐδης στην Εξεταστική για τα Τέμπη...



Μετά τον Δ. Ρέππα, και ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος είπε ότι «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, θα μπορούσε να έχει αποτραπεί το δυστύχημα». Ένταση με τον Δ. Μαρκόπουλο μετά την κυνική δήλωση...
Στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη κατέθεσε σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών και νυν Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εμμέσως πλην σαφώς παρουσίασε σχεδόν ως νομοτελειακό το δυστύχημα, λέγοντας πως αντίστοιχες τραγωδίες έχουν γίνει και σε χώρες με προηγμένα συστήματα, όπως η Ισπανία και η Γερμανία. Μίλησε για πολυπαραγοντικό ζήτημα που έχασαν την ζωή τους με αυτό τον τρόπο συνάνθρωποι μας και προέτρεψε: «ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της».


Κατά τα άλλα έδειξε βολική άγνοια σε σχέση με την πορεία της σύμβασης 717, για τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, αλλά και για την καταστροφή του υλικού των ηχητικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από επίμονα ερωτήματα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, σε σχέση με το πότε ολοκληρώθηκε η διπλή σιδηροδρομική γραμμή που απαιτείτο για να τοποθετηθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι το έργο έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποκάλεσε «δικολάβο» τον κ. Κόκκαλη.

Πάντως κράτησε αποστάσεις απ' τον Κ. Αχ. Καραμανλή, καθώς σε ερώτημα της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει ένας υπουργός όταν διαβιβάζεται στο γραφείο του έγγραφο με χαρακτήρα εμπιστευτικού πρωτοκόλλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αντέτεινε πως ο εκάστοτε υπουργός οφείλει να «προβαίνει στις κατά τις κρίσεις του αναγκαίες ενέργειες». Είπε ακόμα ότι ο ίδιος όσο βρισκόταν στο συγκεκριμένο υπουργείο μιλούσε «πολύ τακτικά» με τους εργαζόμενους, όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε σε περίπτωση που του έθεταν μέσω εξωδίκων ζητήματα ασφαλείας. Τέλος, σε αντίστοιχο ερώτημα του εισηγητή της Ελληνικής Λύσης, Παύλου Σαράκη, είπε πως τους ανάγκαζε να ανεβαίνουν στον πύργο ελέγχου προκειμένου να μειώνονται οι πιθανότητες ατυχήματος. 

Κι άλλος μάρτυρας λέει ότι η τηλεδιοίκηση θα είχε αποτρέψει την τραγωδία
Στο μεταξύ, μετά τον Δ. Ρέππα, άλλος ένας μάρτυρας σήμερα συνηγόρησε υπέρ της άποψης ότι «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, που συναρτάται με σηματοδότηση, θα μπορούσε να έχει αποτραπεί το δυστύχημα». Αυτό απάντησε σε ερώτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη, ο  Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ την περίοδο 2010 - 2016.

Πυρά κατά Μαρκόπουλου για την κυνική δήλωση

H σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο, να απολογείται εκ νέου για το γεγονός ότι χαρακτήρισε χθες «γουρλίδικη» την Επιτροπή. 

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για προσβολή που συνδέει την ιδιότητα του μέλους της Εξεταστικής με την υπουργοποίηση στην κυβέρνηση, ενώ η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Μαρκόπουλου από την Επιτροπή ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των 57 νεκρών. «Παρακολουθούμε ένα έργο συγκάλυψης της τραγωδίας» υποστήριξε και πρόσθεσε πως με ευθύνη της πλειοψηφίας έρχονται μάρτυρες που «δεν θυμούνται τίποτα», είπε η κ. Πέρκα.

Ένταση όμως επικράτησε και αργότερα με πρωταγωνιστή τον Δ. Μαρκόπουλο, μετά την διαμαρτυρία της εισηγήτριας της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένης Καραγεωργοπούλου, περί αυθαίρετης ανάληψης χρέη προεδρεύοντα από τον βουλευτή της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη, όσο έλειπε ο ίδιος εκτός αίθουσας.

«Θα μου πείτε γιατί βγήκα για λίγο διάστημα ενώ είμαι από τις 10 το πρωί;» είπε ο Δ. Μαρκόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ειρωνευόμενος ρώτησε αν της έστειλε μήνυμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να προβεί σε αυτό το σχόλιο. «Έχετε ξεφύγει… Δεν θα κανιβαλίζετε τη διαδικασία και δεν θα υποβάλετε σε μπούλινγκ τους συναδέλφους σας {…} Δεν είστε δασκάλα μου για να σας ζητήσω την άδεια και δεν σας επιτρέπω αυτό το ιταμό ύφος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: