9.1.24

Αιχμή Καιρίδη κατά Βορίδη: Όποιος υπουργός διαφωνεί, παραιτείται...



Σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Την ώρα που το Μαξίμου ψάχνει... τρόπους να ξεπεράσει την μεγάλη κρίση, με ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δώσει… γραμμή αποχής στους γαλάζιους διαφωνούντες, μείζον θέμα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Μάκη Βορίδη ο οποίος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συμφωνεί και δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο.
 Σήμερα, πάντως, ήρθε και η ώρα των αιχμών προς τον υπουργό Επικρατείας με τον Δημήτρη Καιρίδη να τοποθετείται για το ζήτημα, αλλά χωρίς να τον κατονομάζει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο κ. Μαρινάκης, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχεία. Με άλλα λόγια, δεν νοείται να υπάρχει μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία, οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια μεγάλη νομοθετική, όπως θα είναι αυτή η ρύθμιση και να παραμένει κάποιος υπουργός την ώρα που διαφωνεί. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι. Όπως και να έχει όλα αυτά είναι πράγματα που τα έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Σε ό,τι αφορά στη στάση των βουλευτών και κατ’ επέκταση και του ίδιου, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε: «από εκεί και πέρα, με τους βουλευτές επιτρέψτε μου να περιμένω και εγώ την ευρύτερη τοποθέτηση».

Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει πριν από μερικές εβδομάδες και ο Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνοντας «όποιος υπουργός δεν θέλει να ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται», προσθέτοντας πως οι υπουργοί οφείλουν να ταχθούν υπέρ οποιουδήποτε σχεδίου νόμου, αφού πρόκειται για κυβερνητικές αποφάσεις. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης έχει αφήσει ανοιχτό στο παρελθόν το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη θέση του. «Στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν μου πει κάποιος “θα το κάνεις υποχρεωτικά αυτό”, δεν μπορώ να το κάνω» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον Νοέμβριο.

Σήμερα ο υπουργός Επικρατείας επανήλθε σήμερα με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αλλάζει απόψεις.

«Θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία να ανοίξει ο σχετικός διάλογος. Δεν βλέπω να αλλάζω άποψη, το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους, είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις» είπε ο Μάκης Βορίδης για να συμπληρώσει με νόημα «εγώ δεν βρίσκομαι σε δύσκολη θέση».

Έσπευσε, ωστόσο, να τονίζει «ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται με όρους τακτικισμού. Ούτε έχει δεσμευτεί χρονικά για την εν λόγω ρύθμιση. Ας περιμένουμε τι θα πει και θα τοποθετηθούμε εκ νέου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: