10.1.24

Τους έταξαν αυξήσεις και βλέπουνε... μειώσεις...



Με βαρύγδουπο τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε –πριν από λίγο καιρό, κατά την ομιλία του για τον νέο προϋπολογισμό στη Βουλή– την αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών στο ΕΣΥ κατά 20%, αρνούμενος πάντως να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τους χαμηλούς μισθούς στα δημόσια νοσοκομεία... 

Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης, η οποία κατηγορήθηκε για «ψίχουλα» και για «εμπαιγμό». Τώρα, ωστόσο, προέκυψε κι ένα άλλο ζήτημα, καθώς προκύπτει το παράδοξο να μειώνεται το συνολικό ποσό που θα διατεθεί το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά την αύξηση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. 

 Συγκεκριμένα, το 2024 θα διατεθούν 223.999.000 ευρώ για τις εφημερίες των γιατρών, ενώ το 2023 δόθηκαν 225.040.000: δηλαδή φέτος θα δοθεί περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερο σε σχέση με πέρσι.

εφημερίες 2024
εφημερίες 2023
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία απαιτεί άμεσες εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής: «Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για το κονδύλι εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ για το 2024. Όπως προκύπτει αυτό ανέρχεται σε 223.999.000 ευρώ, μειωμένο κατά ένα εκατομμύριο από το περσινό... Προξενεί εντύπωση που ακριβώς βρίσκεται το ποσό που αφορά την αύξηση του 20% που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός».

Όπως υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, «με βάση όσα μας είπε ο υφυπουργός κ. Πετραλιάς το κονδύλι θα έπρεπε να είναι αυξημένο κατά 40 εκατομμύρια, σύνολο δηλαδή 250. Άραγε τα κύματα αυξήσεων της κυβέρνησης, κατά τα λεγόμενα τους, προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς που ακριβώς βρίσκονται;
Απαιτούμε άμεσες εξηγήσεις γιατί με όσα προκύπτουν εκ των ανωτέρω η εξαγγελία αύξησης των εφημεριών κατά 20% εξελίσσεται σε φιάσκο».

Ακολουθεί η υπουργική απόφαση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: