10.1.24

Από πού πάνε για το... Κέντρο;...


Με το βλέμμα στραμμένο στο πολιτικό Κέντρο τελούν οι βασικοί παίκτες στο πολιτικό σκηνικό, με φόντο την συζήτηση που έχει...ανοίξει στην δημόσια σφαίρα για την θέσπιση της ισότητας στο γάμο και με αιχμή το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερπροβάλλουν τα, υπαρκτά πέραν πάσης αμφιβολίας, εσωκομματικά προβλήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πράγματι ο πρωθυπουργός έχει να διαχειριστεί βουλευτές που δεν θέλουν να ψηφίσουν και υπουργούς που εμφανίζονται έτοιμοι ακόμη και να αφήσουν το υπουργείο τους – όπως επιμένουν, για παράδειγμα, συνομιλητές του Μάκη Βορίδη τις τελευταίες εβδομάδες – είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση από τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα πέσει.

Καθαρός διάδρομος

Όχι μόνο γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διασφαλισμένη την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας αριστεράς. Αλλά, γιατί επιπροσθέτως η συγκεκριμένη υπόθεση, το πολύ – πολύ να οδηγήσει έναν υπουργό και τρεις υφυπουργούς εκτός κυβερνητικού σχήματος και πέραν τούτου ουδέν. Την ίδια ώρα, όμως, που θα συμβαίνει αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει όλο το χρόνο και την άνεση να επουλώσει τις πληγές του έχοντας παραλλήλως δώσει σαφή διαπιστευτήρια στον κόσμο του Κέντρου και σε πολίτες που εκτείνονται από την κεντροδεξιά και φτάνουν έως την αριστερά.

Κίνηση-ματ

Με άλλα λόγια, μέσω της θέσπισης της ισότητας στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ισχυροποιήσει και εμπεδώσει το βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα που αποτελεί και το κλειδί των διαφοροποιήσεων που έχουν επέλθει στο πολιτικό σκηνικό: θα έχει εμπεδώσει, δηλαδή, την κυριαρχία του στο χώρο του πολιτικού κέντρου. Σημειωτέον ότι αυτό το πλεονέκτημα του πρωθυπουργού δεν μετριέται μόνο με εκλογικά κουκιά. Είναι, με άλλα λόγια, υπερβολικά ευθύγραμμή η ανάλυση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλώς καταφέρνει να έχει μαζί του τους μετακινούμενους ψηφοφόρους του πολιτικού κέντρου και του μεσαίου χώρου, που δίνουν σε ένα ακόμα εξουσίας του διαβατήριο για την διακυβέρνηση. Πέραν αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να ανασυνθέσει το πολιτικό σκηνικό δημιουργώντας ένα πολιτικό σύστημα του ενός κόμματος. Αυτό ακριβώς, σε συνδυασμό και με την ρευστοποίηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και αριστεράς, αναντίλεκτα συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός καταφέρνει να κρατήσει αλώβητους τους δεσμούς του με κεντρώους και κεντροαριστερούς πολίτες, ακόμη και όταν τοποθετεί σε κορυφαίες θέσεις στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης ή όταν εφαρμόζει σκληρές δεξιές πολιτικές, όπως με το μεταναστευτικό.

Ασκήσεις συνοχής

Βεβαίως,είναι σαφές ότι αβρόχοις ποσίν από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα περάσει ο πρωθυπουργός. Μπορεί ο ίδιος να μην κινδυνεύσει με πτώση, όμως θα προκληθούν αναμφίβολα ρήγματα στα δεξιά της νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το Μαξίμου έχει ξεκινήσει ένα ασφυκτικό πολιτικό μασάζ τουλάχιστον σε στελέχη που είναι μέλη του κυβερνητικού σχήματος και, άρα, δεν καλύπτονται από την διευκόλυνση για την κατά συνείδηση ψήφο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Matrix24.gr, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις – τέσσερις υφυπουργοί που διατηρούν ενστάσεις και αφήνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αυτό βεβαίως, είναι μία διαφορετική υπόθεση από το πώς θα διαχειριστεί το Μαξίμου το θέμα Βορίδη. Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας έχει προαναγγείλει πως όταν φτάσει ένα βήμα πριν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο ίδιος θα παραιτηθεί, παραμένοντας βουλευτής και στηρίζοντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.  Από εκεί και πέρα, θα φανεί κατά πόσον ο κύριος Βορίδης απλώς θα περιμένει το τρένο για τον επόμενο ανασχηματισμό ή αν έχει άλλου τύπου σχεδιασμό για την πλήρη ρήξη και την ίδρυση κάποιου σχηματισμού στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας – κάτι το οποίο προσώρας φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: