5.10.22

Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους...


...για φαινόμενα Μαραβέγια και προϋπολογισμό...

Η κατάθεση του προϋπολογισμού και η αποκάλυψη της επιδότησης του γαλάζιου βουλευτή Κώστα Μαραβέγια άλλαξε την... αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμή της σκληρής κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η «κοροϊδία» του Πρωθυπουργού απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία.

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόταν στους Βουλευτές κάνοντάς τους το απαραίτητο μασάζ εν μέσω μιας παρατεταμένης περιόδου σκανδαλολογίας και έντονης κριτικής από την ίδια την εκλογική βάση της ΝΔ για την ακρίβεια, η αποκάλυψη  της έγκρισης χρηματοδότησης στον Βουλευτή Κώστα Μαραβέγια με 4,2 εκατ. ευρώ ήταν για την Κουμουνδούρου μια ακόμη απόδειξη της κοροϊδίας απέναντι σε όλους τους πολίτες που βλέπουν τον προσωπικό και οικογενειακό τους προϋπολογισμό να τινάζεται στον αέρα.

Και δεν ήταν μόνο ο βουλευτής με τη σκανδαλώδη εύνοια του υπουργού ανάπτυξης κατά παράβαση κάθε νομολογίας, αλλά και το νέο κρούσμα αυθαιρεσίας των γαλάζιων golden boys αυτή τη φορά με τον διοικητή του πρώην ΟΑΕΔ να δίνει αύξηση στον εαυτό του 1000€.
Το πλιάτσικο στα δημόσια οικονομικά είναι ένα στοιχείο το οποίο έχει κατ’ επανάληψη θίξει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται στην οικονομία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει στον άκρατο κυνισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται από τη μια ότι ενισχύει τους πολίτες και την άλλη έχει απλώσει το μακρύ χέρι του κρατικού μηχανισμού για να εισπράττει υπέρογκα ποσά από την υπερφορολόγηση.

Ο προϋπολογισμός απλώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα που έρχεται και για τον οποίο το ίδιο το οικονομικό επιτελείο αδυνατεί να προβλέψει την έκβασή του. Το μόνο βέβαιο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν κι άλλο το 2023.

Το πλιάτσικο συνεχίζεται και γίνεται μέσα από τρεις πηγές. Από τους έμμεσους φόρους οι οποίοι εμφανίζονται ήδη κατά 4 δισ ευρώ αυξημένοι σε σχέση με πέρση, από τις απευθείας αναθέσεις που από το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπολογίζει σε περισσότερα από 7,5δισ€ και φυσικά από το πάρτυ στην ενέργεια προς όφελος των παραγωγών ενέργειας.

Ενεργειακή ασφυξία
Ουσιαστικά αυτό που αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και στην διαρκή απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα ενεργειακά αδιέξοδα είναι το γεγονός το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με το πρόσχημα της αναμονής μιας ευρωπαϊκής λύσης είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης της αισχροκέρδειας στην ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της διατήρησης του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά προκειμένου να διατηρηθούν ψηλά και τα έσοδα από τη φορολογία που θα χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες και την ίδια τη ΔΕΗ.

Αυτό αποτυπώνεται γλαφυρά στον ίδιο τον προϋπολογισμό που μετρά ήδη αύξηση εσόδων κατά 6 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η ασφυξία που υφίστανται τα δημόσια οικονομικά και τα νοικοκυριά επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός παραδέχεται ότι η αισχροκέρδεια επιδοτήθηκε φέτος με 9,5 δισ. ευρώ και τα 800 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως ενίσχυση εκλαμβάνονται ακόμη και από τους ανθρώπους της αγοράς ως μια κακόγουστη φάρσα.

Αφαίμαξη
Το δόγμα που θέλει σε συνθήκες κρίσης οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι επαληθεύεται με την κατάθεση του προϋπολογισμού με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να είναι 2 μονάδες πάνω από τον  ευρωπαϊκό μέσο όρο σκαρφαλώνοντας τον τελευταίο μήνα στο 12% και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει φόρους για να τονώσει τα πορτοφόλια και διασωθεί η κοινωνία την ίδια στιγμή τα ράφια των σούπερ μάρκετ μοιάζουν να σηκώνονται ψηλότερα για να τα φτάνουν και λιγότεροι με τις ανατιμήσεις να ξεπερνούν το 10% και την αφαίμαξη των φορολογούμενων να συνεχίζεται.

Η κοροϊδία από την πλευρά του πρωθυπουργού συνεχίστηκε και από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ επισήμανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά στο πρόσωπο των συνταξιούχων.

Η διπλή και αισχρή εξαπάτηση άρχισε το 19 με την εξαφάνιση της 13ης σύνταξης, συνεχίστηκε με την δέσμευση που πήρε πίσω για την επιστροφή των αναδρομικών και τώρα με τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα φτάνουν στο 7%. Για το τελευταίο μάλιστα ο κ. Τσίπρα θύμισε μιλώντας με συνταξιούχους ήταν πρόβλεψη για φέτος από το 2017 και το νόμο Κατρούγκαλου.

Προτάσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει τις προτάσεις του από το βήμα της ΔΕΘ και επιμένει στη μείωση των ΕΦΚ στα κατώτατα επιτρεπτά όρια που προτείνει η Κομισιόν όπως και του ΦΠΑ με το ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει συνολικά μια ευρύτερη δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνονται και στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Κι αυτά σε συνδυασμό με τη δέσμευσή του για αφορολόγητο στις 10.000€, αύξηση με μηχανισμό τιμαριθμικής προσαρμογής του κατώτατου μισθού στα 800€ και κατάργηση του τέλους επιτιδεύματος...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: