5.10.22

Ο Μητσοτάκης μιλά για σεμνότητα...


...και "θρέφει" golden boys...

Αλαζονεία σε συνδυασμό με υποκρισία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας και στις... παραινέσεις του για «σεμνότητα» προς τους βουλευτές του κόμματός του. Μάλιστα την ίδια ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Βουλή ερώτηση για την αύξηση μισθού 1000ων ευρώ που έδωσε στον …εαυτό του ο πρόεδρος του ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ).

Η τελευταία αυτή περίπτωση –επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ- έρχεται να προστεθεί στις πάμπολλες καταγγελίες προκλητικών προνομίων διορισμένων κυβερνητικών στελεχών στον κρατικό μηχανισμό. Ενδεικτικά θυμίζουν τα «golden boys» της ΔΕΗ με τους παχυλούς μισθούς την ίδια στιγμή που οι πολίτες δοκιμάζονται από τις αυξήσεις στο ρεύμα ή τους διορισμένους διευθυντές με μισθούς χιλιάδων ευρώ στον ΕΦΚΑ ενώ οι συντάξεις χάνουν την αγοραστική τους αξία λόγω ακρίβειας. Πρόσφατο μάλιστα είναι και το παράδειγμα του βουλευτή της Ν.Δ, Κώστα Μαραβέγια και τις καταγγελίες για την επιδότηση με 4,2 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρία της συζύγου του, που είχε εταιρικό κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ.

Επιδότηση υπερκερδών
Επίσης στην Κουμουνδούρου σχολίαζαν καυστικά το αλαζονικό ύφος του ίδιου του πρωθυπουργού στην ομιλία του, όπως και τον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με επάρκεια την ενεργειακή κρίση. «Ζει σε παράλληλο σύμπαν, ο κ. Μητσοτάκης αυτοθαυμάζεται για την ενέργεια, την ώρα που ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς, καύσιμα και σούπερ μάρκετ, η ΔΕΗ και οι πάροχοι κάνουν πάρτι υπερκερδών και ο ίδιος απλά επιδοτεί την αισχροκέρδεια» σχολίασε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος. Στην επιδότηση των υπερκερδών αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σημειώνοντας ότι «εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια κάποιοι κερδοσκοπούν και απολαμβάνουν υπερκέρδη με την ανοχή της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ που κατέχει τη μερίδα του λέοντος των υπερκερδών, το 75%. Αυτή είναι άλλη μία επιλογή της γαλάζιας διοίκησης της επιχείρησης σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι σε μια περίοδο με πληθωρισμό που αγγίζει το 12% στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν μπορούν καν να ακούσουν, να αντιληφθούν την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να βγάλουν το μήνα, όσο αυτοί συνεχίζουν με τους φίλους τους και τους ημέτερους το «πάρτι» και τη μεγάλη ζωή με το δημόσιο χρήμα». Επιπρόσθετα σημειώνουν πως η κυβέρνηση όχι απλά δεν καταπολεμά την ακρίβεια, αλλά την χρησιμοποιεί προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα των κρατικών ταμείων εισπράττοντας ΦΠΑ και φόρους από πού ακριβότερα προϊόντα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, «ο πληθωρισμός στη χώρα μας είνα σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «αφήνει την ακρίβεια να λειτουργεί και σωρεύει υπερέσοδα από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είναι αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων». Η αύξηση των φορολογικών εσόδων υπολογίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστιαία στο 23,3% με τον ΦΠΑ να αποτελεί το 63% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Με βάση αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει συνεχώς τις προτάσεις της άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Θυμίζει παράλληλα το «πακέτο» ελαφρύνσεων που εξάγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ρύθμισεις με πρόβλεψη διαγραφής για τα χρέη της πανδημίας, την αύξηση κατώτατου στα 800 ευρώ με την παράλληλη λειτουργία μηχανισμού τιμαριθμικής προσαρμογής, όπως και τα αναδρομικά μαζί με την 13η σύνταξη για συνταξιούχους...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: