31.10.22

Ρωσικά αντίποινα με… σιτηρά...


Κλιμάκωση στο διπλωματικό πεδίο επιχειρεί αυτή τη φορά η Μόσχα, η οποία ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή της από τη συμφωνία με την Ουκρανία για τη διατήρηση ασφαλούς διαδρόμου τροφοδοσίας του πλανήτη με σιτηρά, εξέλιξη που... φέρνει πιο κοντά από ποτέ μια διεθνή, επισιτιστική κρίση. 

Παρότι η συμφωνία είχε τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας τον ασφαλή ανεφοδιασμό και απόπλου πλοίων φορτωμένων με εκατοντάδες τόνους ουκρανικών σιτηρών, το Κρεμλίνο, παρόλα αυτά, σκλήρυνε απότομα χθες τη στάση του, εργαλειοποιώντας την τροφή για εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Η άκρη του νήματος της επιθετικής, αυτής, κίνησης από πλευράς της Ρωσίας εντοπίζεται στις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά του Λονδίνου, λέγοντας πως το βρετανικό ναυτικό ήταν αυτό που ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream, τινάζοντας παράλληλα στον αέρα και τους όποιους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρώπης. Παρότι το Λονδίνο αρνείται κάθε μορφής ανάμειξη, η ρωσική πλευρά επιμένει πως το προσωπικό του βρετανικού ναυτικού ανατίναξε τους δύο αγωγούς, όπως και ότι μέλη του ίδιου σώματος συμμετείχαν στην τελευταία επίθεση με drones στην Κριμαία, κατηγορίες, ωστόσο, που δε συνοδεύτηκαν από την παράθεση σχετικών στοιχείων.

Όπως διατείνεται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το βρετανικό ναυτικό κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον περασμένο μήνα, με το Λονδίνο να χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό ως ψευδή και αποπροσανατολιστικό, καθώς αποσπά στην τρέχουσα συγκυρία την προσοχή του παγκόσμιου κοινού από τις δεινές αποτυχίες του στρατού της Ρωσίας. Επιπλέον, η Μόσχα μολονότι δεν παρείχε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, επέμεινε στην άποψη ότι «Βρετανοί ειδικοί» έβαλαν κατά της ίδιας και προχθές, με επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία. Παρά το αιφνίδιο της κατάστασης, το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι οι επιτιθέμενες δυνάμεις απωθήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές, με μικρές ζημιές σε ένα ρωσικό ναρκαλιευτικό.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, εκπρόσωποι αυτής της μονάδας του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την παροχή και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος - ανατινάζοντας τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2» ανέφερε χαρακτηριστικά το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, με την Μεγάλη Βρετανία να απαντά πως «για να μειώσει τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταφεύγει σε ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας», καταλήγοντας πως «αυτή η επινοημένη ιστορία, λέει περισσότερα για επιχειρήματα που διεξάγονται μέσα στη ρωσική κυβέρνηση παρά για τη Δύση».

Υπενθυμίζεται ότι αμφότερες οι Σουηδία και Δανία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι τέσσερις διαρροές στους αγωγούς προήλθαν από εκρήξεις, αλλά ούτε οι επικεφαλής των δύο χωρών, ούτε ο Γ.Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, έχουν κατονομάσει τους υπαίτιους των εκρήξεων. Στον αντίποδα, το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία πως «η ευθύνη της Ρωσίας για τη ζημιά ήταν ανόητη», θεωρώντας πως αυτή που είχε ισχυρά κίνητρα για το χτύπημα είναι η Ουάσιγκτον, καθώς θέλει να πουλήσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη.

Στο μωσαϊκό της ρωσο-βρετανικής διένεξης για τους αγωγούς Nord Stream προστέθηκε, κατά την Μόσχα, και η επίθεση ουκρανικών δυνάμεων τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σε πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, στην κατεξοχήν ρωσική ναυτική βάση της περιοχής. 

Κατά τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, «εννέα επανδρωμένα εναέρια οχήματα και επτά αυτόνομα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη συμμετείχαν στην επίθεση», συμπληρώνοντας πως «η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση των στρατιωτών του ουκρανικού 73ου Ειδικού Κέντρου Ναυτικών Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση Βρετανών ειδικών που βρίσκονται στην πόλη Ochakiv». 

Επιπρόσθετα, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Μόσχα θα προσφύγει στον ΟΗΕ, για «μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που διαπράχθηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της Βρετανίας σε αυτές»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: