31.10.22

Δεν θα την γλυτώσει με τις υποκλοπές...


Την εκτίμηση που έκανε στις 21 Οκτωβρίου στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν... πρόκειται να αποφύγει τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, βλέπουν να επιβεβαιώνεται στην Κουμουνδούρου. Τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα» που μιλούν για παρακολουθήσεις ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης, ενδεχομένως με το λογισμικό Predator, γίνονται αντιληπτές από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ένα σαφές δείγμα του ότι «σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τον πρωθυπουργό, αφού όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το στενό περιβάλλον του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα «έχουν σημειωθεί σωρεία περιπτώσεων που υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είχαν διαπιστώσει πως είχαν μπει στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων ενός κέντρου που έδινε εντολές να σαρώνονται τα κινητά τους, να υποκλέπτονται μηνύματά τους και να καταγράφονται συνομιλίες τους». Επισημαίνεται μάλιστα ότι «οι περιπτώσεις των θυμάτων είχαν ένα κοινό: τις δύσκολες σχέσεις τους με τον Μητσοτάκη και τον ανιψιό του Δημητριάδη».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν «προσπερνούν» ότι οι δύο προαναφερόμενες εφημερίδες έχουν στηρίξει την κυβερνητική πολιτική. Ανεξαρτήτως όμως από τις αιτίες που οδήγησαν στα σχετικά δημοσιεύματα και πιθανόν έχουν να κάνουν με εσωτερικές προστριβές, εκτιμούν πώς η ουσία είναι ότι ενισχύεται η πεποίθηση της ύπαρξη ενός μηχανισμού παρακολουθήσεων.

Η προειδοποίηση του Τσίπρα
Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στην Βουλή συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές είχε απευθύνει προσωπική προειδοποίηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οι υποκλοπές εις βάρος όλων όσων βάλατε στο σημάδι θα αποκαλυφθούν. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Τονίζοντας μάλιστα πως «όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου θα πράξουμε το καθήκον μας. Δε θα χαριστούμε σε κανέναν». Αυτό δεύτερο σκέλος της προειδοποίησης φαίνεται επίσης να επιβεβαιώνεται αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχτηκε παρακράτος» και ότι «μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση μας: να πέσει άπλετο φως. Όλα αυτά υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και τους δημοκρατικούς θεσμούς.Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις».

Αναμένονται κι άλλα
Εντωμεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν το … «επόμενο επεισόδιο» του σκανδάλου των υποκλοπών. Δεν είναι άλλο από την επίσκεψη κλιμακίου της επιτροπής PEGA στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διερευνήσει τόσο το ζήτημα των υποκλοπών όσο και την λειτουργία του λογισμικού Predator. Πρόκειται για μία πτυχή της υπόθεσης ιδιαίτερα σημαντική αφού καταδεικνύει ότι η ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα αυτό, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να το εξοβελίσει από την επικαιρότητα.

Θυμίζουμε επίσης ότι ήδη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ληφθεί νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν ζητήσει την ακρόαση των επιχειρηματιών Φέλιξ Μπίζιου και Γιάννη Λαβράνου τους οποίους αποκαλούν «αφανείς ιδιοκτήτες των εταιρειών KRIKEL και INTELLEXA». Δηλαδή των εταιριών που σχετίζονται με την εμπορία του λογισμικού Predator και την πιθανή αξιοποίησή του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή κάποιο κυβερνητικό «παράκεντρο». Οι δύο επιχειρηματίες κατά την διάρκεια της ακρόασης αναμένεται – εφόσον προσέλθουν- να δεχθούν ερωτήσεις για πιθανή σχέση τους με τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου και συγγενή του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις για το ζήτημα των υποκλοπών. Κάτι που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο, δεν θα συμβεί για λόγους …διαφάνειας αλλά στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να διασωθεί από το σκάνδαλο. Όπως ανέφερε «ο «κονσιλιέρι» κ. Δημητριάδης αναδεικνύεται πλέον στο πρόσωπο κλειδί ενός καλά οργανωμένου παράνομου συστήματος πολιτικών και οικονομικών εκβιασμών, που συγκέντρωνε ευαίσθητες πληροφορίες για πρόσωπα, οι οποίες δεν ξέρει κανείς σε ποια χέρια βρίσκονται σήμερα.Ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο επικίνδυνου πρωθυπουργού της χώρας τα τελευταία χρόνια. Οι ημέρες της αλαζονείας του όμως είναι μετρημένες. Αλλά μέχρι την κατάρρευσή του θα έχει πουλήσει όλους τους εμπλεκόμενους, έναν-έναν, σε Ελλάδα και Κύπρο, σε μια μάταιη προσπάθεια να διασωθεί. Όμως έχει εξαπατήσει τόσο πολύ κόσμο με όλες αυτές τις πρακτικές παρακράτους που δεν θα τα καταφέρει».

Για την συνέχεια της διερεύνησης του σκανδάλου μίλησε σε συνέντευξή του και ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «η Εξεταστική Επιτροπή αρνήθηκε δια της πλειοψηφίας της ΝΔ, να καλέσει για μαρτυρία τους πολιτικούς, τους εισαγγελείς, τους αρμοδίους των παρόχων της κινητής τηλεφωνίας και βέβαια τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά. Ως εκ τούτου είναι απολύτως αναγκαίο και είμαστε υποχρεωμένοι, σε διαδοχικές συνεδριάσεις, που ήδη ξεκίνησαν, να καλούμε όλους αυτούς που δεν κάλεσε η Επιτροπή, με προφανή στόχο της πλειοψηφίας της, να μη λάμψει η αλήθεια». Τόνισε επίσης πως «ο κύριος Μητσοτάκης, έχει πέραν όλων των άλλων ευθυνών του και το βάρος των τεκμηριωμένων, δυσμενών για τη χώρα μας εντυπώσεων, που έχουν προκληθεί διεθνώς, ακριβώς λόγω της στρατηγικής συγκάλυψης που ακολουθείται στην Ελλάδα για ένα κορυφαίο ζήτημα, που αφορά στις ατομικές ελευθερίες, αλλά και στην προσπάθεια χειραγώγησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Ο κύριος Γεραπετρίτης θα δει την PEGA, όταν έρθει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Η υπόθεση αυτή, δεν πρέπει και δεν θα κλείσει και στη χώρα μας και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς να χυθεί πράγματι άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: