30.10.22

"Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, επιταχύνθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες"...


Λέκκας για τη φονική κατολίσθηση στην Ιεράπετρα...
Στις μεγάλες εδαφικές κλίσεις, την αστάθεια των βράχων, αλλά και τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που φαίνεται πως επιτάχυναν την αποκόλληση, απέδωσε την τραγωδία στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. 

«Το... φαινόμενο ουσιαστικά οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς. Και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη. Ουσιαστικά οι τρεις αυτοί παράγοντες υπάρχουν, οι οποίοι συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως εκείνο το οποίο θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά, είναι ότι δεν θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε, από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ αυτή τη φορά, πως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο, εξηγώντας πως οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών επηρέασαν την γεωλογία της περιοχής. 

Ο βράχος που αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας από τη Σλοβενία που έκανε τις διακοπές της στην περιοχή, με το σύζυγο και το ανήλικο παιδί τους, κι επρόκειτο να αναχωρήσουν σήμερα από την περιοχή. 

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ώρες μέχρι να καταφέρουν οι πυροσβέστες να απεγκλωβίσουν την 45χρονη, η οποία είχε σκοτωθεί ακαριαία, και τον 9χρονο γιο της που νοσηλεύεται με τραύματα στα πόδια το νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ο 51χρονος πατέρας από τύχη σώθηκε καθώς βρισκόταν σε δωμάτιο που έμεινε άθικτο. 

Σύμφωνα με την efsyn.gr, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με την πρεσβεία της Σλοβενίας για τις διαδικασίες επαναπατρισμού του πατέρα και του γιου του, αλλά και τη μεταφορά της σορού της άτυχης γυναίκας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, επί τόπου βρίσκονται μηχανικοί της Περιφέρειας Κρήτης και γεωλόγος ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τα υπόλοιπα σπίτια αφού από το σημείο της αποκόλλησης κρέμονται ακόμα μεγάλα κομμάτια βράχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: