1.9.22

«Καυτός» Σεπτέμβριος στην EE...


...και ολοταχώς για πλαφόν στο αέριο...

Στα βαθιά βουτούν με την σημερινή έλευση του φθινοπώρου οι ηγέτες της Δύσης, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας το φετινό χειμώνα, μετά την ενεργειακή θηλιά της Ρωσίας, η οποία σφίγγει όλο και περισσότερο τη στρόφιγγα της προμήθειας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Παρότι πηγές με βαθιά γνώση των... διεργασιών στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται από καιρό σχέδια επάρκειας το φετινό χειμώνα υπό την προοπτική της μηδενικής εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, η χθεσινή ανακοίνωση, ωστόσο, της Gazprom, με την οποία θέτει εμμέσως εκτός συστήματος παροχής τη Γερμανία και τη Γαλλία, ήρθε να επιβεβαιώσει την πρόθεση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να πιέσει μέχρις εσχάτων τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να «συνθηκολογήσουν» στους όρους του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Επικαλούμενη ««απαραίτητες εργασίες» σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, η Gazprom έκοψε την παροχή μέχρι τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), εντείνοντας κι άλλο την πίεση προς το Βερολίνο και το Παρίσι. Σχεδόν αντανακλαστικά, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς ανακοίνωσε χθες ένα νέο -τρίτο κατά σειρά- πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα του, το οποίο περιέγραψε ως «τεράστιο, ακριβές και στοχευμένο», ενώ το Παρίσι αρνήθηκε να σχολιάσει την διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, με τη Γαλλίδα Υπουργό Ενέργειας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέ να διευκρινίζει απλά πως «η Γαλλία προετοιμάζεται για το σενάριο αυτό από την άνοιξη».

Δεδομένης της κατάστασης, ισχυρά αντανακλαστικά φαίνεται να εμφανίζει η ΕΕ στο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς η αποκλιμάκωση στην τιμή του τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνιστά προϊόν μάλλον παροδικού ενθουσιασμού λόγω της αύξησης της ροής αποθήκευσης στην Ευρώπη, παρά μια τάση με ανοιχτό ορίζοντα στο μέλλον. Στον αντίποδα, η «πολεμική» συνθήκη ενόψει του φετινού χειμώνα αποτελεί την αιτία της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε τα περισσότερα κράτη-μέλη αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο αναφορικά με τα μέτρα εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας που έχουν λάβει, όσο και με τη φόρμουλα που ακολουθηθεί ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ξέφρενη πορεία της μεγαβατώρας.

Τα σενάρια

Παρότι οι συνθήκες, εσχάτως και από Γερμανικής πλευράς, είναι πλέον πιο ώριμες για την εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, υπό συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας των 27 κρατών -μελών αποτελεί η τελική του μορφή και μαζί το πεδίο εφαρμογής του, ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετική πρόταση έχει, άλλωστε, καταθέσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή TTF του φυσικού αερίου, προκειμένου να περιοριστούν άμεσα οι επιπτώσεις στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, στα 27 κράτη- μέλη. Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας απέστειλε χθες επιστολή προς τους ομολόγους του, παρουσιάζοντας:

· Τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

· Τα χρήματα που έχουν ανακτηθεί στις πρώτες 55 ημέρες της εφαρμογής του μηχανισμού.

· Την ελληνική πρόταση για έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό που αποσυνδέει τις τιμές φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος.

«Η Ελλάδα διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο με συγκεκριμένες προτάσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης» σχολίασε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στην κρίσιμη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 9 Σεπτεμβρίου...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: