29.9.22

Τριγμοί στην ΚΟ της ΝΔ...


Τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. προκαλούν πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. Στις... πρακτικές που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα funds στη διαχείριση των κόκκινων δανείων εστιάζει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Χρήστο Σταϊκούρα ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Ο βουλευτής Ηλείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων κερδοσκοπικών τακτικών εις βάρος της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Ερωτά δε αν είναι συμβατή με την ελληνική νομοθεσία η «ανοιχτή πώληση», που «θεωρήθηκε βασική παράμετρος της κατάρρευσης της Lehman Brothers», και αν έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις «ανοιχτές πωλήσεις».

Παράλληλα, το «πολύ σημαντικό για τους συνταξιούχους ζήτημα της μη απόδοσης από το κράτος των συνδρομών υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων» θέτει με ερώτησή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει, μάλιστα, στον υπουργό Εργασίας ότι πριν τρεις μήνες είχε καταθέσει μία ερώτηση και μία αναφορά που δεν απαντήθηκαν και υποχρεώνεται να επανέλθει με δεύτερη ερώτηση αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ριπές από τα δεξιά
Επιπλέον, βέλη από τα δεξιά εξαπολύει προς την κυβέρνηση ο Κώστας Κυρανάκης. «Δεν μας φταίει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για την άθλια εικόνα παρακμής σε φοιτητικές εστίες και πανεπιστήμια» υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, ζητώντας την εφαρμογή των νόμων για την επιβολή της τάξης. Δεν πέρασε, μάλιστα, απαρατήρητο το γεγονός ότι τις αναφορές Κυρανάκη εγκωμίασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος. Σε αυτό το φόντο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τρίτη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Εφιάλτης η ακρίβεια
Σε εκλογικό-πολιτικό εφιάλτη εξελίσσεται για τη Ν.Δ. ο καλπασμός της ακρίβειας, παρά τους πρωθυπουργικούς διθυράμβους για τις δημοσκοπικές αντοχές του κόμματος. Το κλειστό πουγκί του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επέτεινε τον προβληματισμό ακόμα και στα κυβερνητικά στελέχη ενόψει του δύσβατου χειμώνα για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αποφάσεις που αφορούν την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και τον νέο γύρο συναντήσεων του Άδ. Γεωργιάδη με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων σούπερ μάρκετ δεν πείθουν υπουργούς και βουλευτές για την αποτελεσματικότητά τους έναντι των ανατιμήσεων. «Μόνο με τους ελέγχους δεν αντιμετωπίζεται ο πληθωρισμός» σημείωναν χθες κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι μπορεί τα πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ να έχουν αυξηθεί, «αλλά εφόσον η γενεσιουργός αιτία του πληθωρισμού παραμένει, η ακρίβεια δεν μπορεί να τιθασευτεί».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε προχθές ότι το κόστος της ενέργειας είναι το «νούμερο ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο χειμώνα». Ωστόσο, έδειξε τον ευρωπαϊκό μονόδρομο για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων του ενεργειακού ιλίγγου. Χθες ανάρτησε στο Twitter την επιστολή 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Κομισιόν σχετικά με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. -που ήδη έχουν ξεκινήσει τη μάχη του σταυρού- προκρίνουν την αναγκαιότητα να εξεταστούν μέτρα, όπως η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

H χθεσινή αποστροφή του Γιάννη Οικονόμου είναι αμφίβολο κατά πόσο ήχησε πειστικά στους γαλάζιους πολιτευτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι λόγοι που δεν αξιοποιούνται τα φορολογικά εργαλεία στη μάχη κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού απορρέουν από το γεγονός ότι θα προκύψει αποστέρηση εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανέδειξε την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, «διαφορετικά μπλέκουμε σε πολύ μεγαλύτερες και πιο οδυνηρές περιπέτειες». Υπενθυμίζεται εντούτοις ότι το τελευταίο οκτάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαπιστώνεται υπέρβαση του στόχου των εσόδων, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για επιδότηση της αισχροκέρδειας μέσω της φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: