29.9.22

Μικρότερη ανάπτυξη βλέπουν για το 2023 η Moody's και η UniCredit...



Καλά νέα για φέτος αλλά σύννεφα για του χρόνου κομίζει μια νέα ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody's, με έντονο μάλιστα πολιτικό άρωμα αφού βάζει τον παράγοντα εκλογές στην εξίσωση για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει... καταγράψει μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία στην Ευρώπη, κάτι που συνέβαλε στη βελτίωση των βασικών πιστωτικών μετρήσεων. 

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι πιθανό να διατηρήσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, η Moody's εκτιμά ότι ο τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε υγιή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 5,3% το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27 που είναι 3,3%. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας τροφοδοτούν ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ και η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις. 
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ακόμα ότι η ελληνική οικονομία είναι στην πραγματικότητα 5% μεγαλύτερη σε πραγματικούς όρους από ό,τι ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2019, κάτι που υπερβαίνει τον μέσο όρο ανάκαμψης στην Ευρώπη. 

Από την επόμενη χρονιά, δομικοί παράγοντες όπως ο ταχέως γηράσκων πληθυσμός θα συνεχίσει να εμποδίζει τη μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας γύρω στο 1,2%.

Η Moody's τοποθετείται και στο αν το συσσωρευμένο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πιστωτική πρόκληση για τη χώρα και ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 206,3% το 2020 και προβλέπει ότι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 θα οδηγήσουν περαιτέρω σε μείωση του ποσοστού χρέους προς ΑΕΠ στο 154% έως το 2026. 

Ωστόσο, η Ελλάδα θα έχει ακόμα ένα από τα μεγαλύτερα χρέη παγκοσμίως μέχρι τότε. Το απόθεμα μετρητών της κυβέρνησης και ένα μέσος χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων άνω των 18 ετών μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητας, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της  βιωσιμότητας του χρέους.

Όσο για το αν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα, η Moody's αναφέρει ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης, η προοπτική του οίκου αξιολόγησης για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένει θετική, κυρίως λόγω της προόδου που έχουν σημειώσει οι τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από σχεδόν 50% κατά την κρίση χρέους σε 9,5%.

Ο οίκος τοποθετείται και στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η χώρα κινείται ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Απαντά συγκεκριμένα στο ερώτημα για το πόσο μεγάλο κίνδυνο θέτουν οι εκλογές του επόμενου έτους για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.  Ο οίκος σχολιάζει ότι ο εκλογικός νόμος που καταργεί τις μπόνους έδρες και εισάγει ένα πιο καθαρό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης καθιστά πιθανούς δύο γύρους εκλογών. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή περισσότερο για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, σημειώνει. Τονίζει πάντως ότι «βλέπει» χαμηλό κίνδυνο οπισθοδρόμησης των μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικής αλλαγής στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Ωστόσο, οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι επειδή οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να συνεχίσει να επιδιώκει συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και εφαρμογή περαιτέρω θεσμικών και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ρίχνει τον πήχη για το 2023 και η UniCredit

Την ίδια ώρα, έκθεση της ιταλικής τράπεζας UniCredit τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022 στο 5,7% από 4,1% αλλά ταυτόχρονα αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη  για το 2023 σε 0,7% από 1,1%. Επίσης, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 10,3% φέτος και θα μειωθεί στο μισό το 2023. 

Η ιταλική τράπεζα πιστεύει πως η Ελλάδα θα πετύχει σημαντικές επιδόσεις φέτος αλλά, από την άλλη, εκτιμά ότι μαζεύονται σύννεφα στον ορίζοντα για το 2023. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: