30.9.22

Στόλτενμπεργκ: Έκλεισε την πόρτα...



... της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ...
«Πόρτα» για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, ο οποίος στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, απάντησε με μισόλογα στο αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πετώντας, παράλληλα, το μπαλάκι στις οποιεσδήποτε μελλοντικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ...

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα: Κάθε δημοκρατία να επιλέξει και το ΝΑΤΟ σέβεται αυτό το δικαίωμα. Οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές, το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την Ουκρανία στο να διαλέξει το δικό της μονοπάτι. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από όλους τους Συμμάχους, παίρνουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά. Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι η άμεση υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία. 

 Ανάμεσα σε άλλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε τις ρωσικές ενέργειες αναφέροντας ότι η προσάρτηση Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας αποτελεί τη μεγαλύτερη προσάρτηση ευρωπαϊκών εδαφών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αυτά τα εδάφη είναι Ουκρανία, το Ντονέσκ, η Χερσώνα, το Λουκάνσκ, η Ζαπορίζια, όπως και η Κριμαία», είπε με νόημα ο γενικός γραμματέας, ο οποίος τόνισε ότι οι εξελίξεις «δεν αλλάζουν την δέσμευσή μας να υποστηρίξει την Ουκρανία». Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, επανέλαβε, αλλά στηρίζει την Ουκρανία. «Αν η Ρωσία σταματήσει τον πόλεμο, θα επικρατήσει Ειρήνη. Αν σταματήσει η Ουκρανία, θα εξαφανιστεί ως Έθνος», είπε για να προσθέσει ότι «αυτή η ενέργεια είναι παράνομη, οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν καμία προσάρτηση. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις ρωσικές ενέργειες».

 

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Ο Πούτιν έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, απειλεί με πυρηνικά και πήρε παράνομα ουκρανικό έδαφος. Αυτή είναι η πιο σοβαρή κλιμάκωση από την αρχή του πολέμου. Αυτό δεν δείχνει δύναμη, αλλά αδυναμία και παραδοχή ότι ο Πούτιν απέτυχε στους σκοπούς του» υπογράμμισε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: