29.9.22

Γιατί ενόχλησε την κυβέρνηση η συνάντηση Τσίπρα – Γιούροβα...


Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου αμέσως μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα πρόδιδε την ανησυχία και την αμηχανία που... προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την ευρωπαϊκή έκθεση και τα συμπεράσματά της για το επίπεδο πλουραλισμού και δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Οι υποκλοπές ήταν απλά το επιστέγασμα του δικτύου ελέγχου που έχει στηθεί και περιορίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά μετά τη συνάντησή του με την επίτροπο επιβεβαίωση την αίσθηση που υπάρχει και στις Βρυξέλλες για τα γεγονότα και τις εξελίξεις γύρω από τα καυτά ζητήματα που ποδηγετούν του θεσμούς.

Η προσπάθεια του κ. Οικονόμου να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα για ανθελληνική στάση αφήνοντας μια αχλή προδοτικής συμπεριφοράς εξόργισε την Κουμουνδούρου η οποία αντί απάντησης στις πανικόβλητες αντιδράσεις της κυβέρνησης απάντησε με δεδομένα αμέσως μετά τις επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την επιτροπή ελευθεριών και δικαιοσύνης LIBE.
Τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης με αιχμή τη λίστα Πέτσα εξέφρασε και η ίδια με ανάρτησή της σημειώνοντας:

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση RuleOfLaw , συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η χρήση spyware. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν όμως ήταν ακόμη κατατοπιστικός και διεισδυτικός στο περιεχόμενο της συζήτησης με τους συμβούλους του κ. Τσίπρα που τον συνόδευσαν στο ταξίδι και στις επαφές του να αποφεύγουν συνειδητά τις διαρροές και να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι με βάση και τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου το 2022 «η επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά» τα κράτη μέλη.

Στην έκθεση φυσικά ξεχωριστό κεφάλαιο έχει και η Ελλάδα για την όποιο σημείωσε ο αξιωματούχος υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Το σήμα σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ.Τσίπρα ήταν καθαρό για τη διήμερη επίσκεψη της κας Γιούροβα στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει και κρατικούς και θεσμικούς φορείς πέρα από τη συνάντησή της με τον κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Εξεταστική
Κι επειδή στην Ελλάδα προέκυψε το δίδυμο σκάνδαλο της συγκάλυψης του σκανδάλου της παρακολούθησης Ανδρουλάκη με την πλειοψηφία να κλείνει άρον άρον τις εργασίες της εξεταστικής ο επίτροπος εστίασε και στην εξεταστική επιτροπή που θα ανοίξει σε λίγες ημέρες τις εργασίες στο ευρωκοινοβούλιο.

Το θέμα όμως δεν θα μείνει εκεί καθώς στην Αθήνα αναμένεται και η αντίστοιχη επιτροπή PEGA που συσταθεί στο Στρασβούργο για τις παρακολουθήσεις στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο εκείνο που φαίνεται να ενόχλησε έντονα την κυβέρνηση ήταν η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Τσίπρα να προλάβει να συναντήσει την Επίτροπο ένα μόλις 24ωρο πριν αυτή πατήσει στην Αθήνα. Σε αυτό τον αιφνιδιασμό και στην προετοιμασία του σημαντικό ρόλο έπαιξε ένα κομβικό πρόσωπο που συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα τους τελευταίους μήνες σε ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Οι «σοφοί» του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ρόλος της Ζωρζέτας Λάλη ήταν κομβικός.

Η πολύπειρη πρωην διευθύντρια της ΕΕ με μακρτά θητεία σε ανώτατες θέσεις των Βρυξελλών ήταν το πρόσωπο που οργάνωσε και κατεύθυνε τις επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένα από τα στελέχη της δεξαμενής του κ. Τσίπρα.

Πρόκειται για πρόσωπο με σαφή πολιτική αναφορά στη Σοσιαλδημοκρατία καθώς ήταν η γυναίκα πίσω από την πρώτη Ελληνίδα Επίτροπο την κα Βάσω Παπανδρέου τη δεκαετία του 80.

Έτσι ο κ. Τσίπρας χτίζει γύρω ένα ισχυρό μηχανισμό ανθρώπων με γνώση των κορυφαίων γραφειοκρατικών και τεχνοκρατικών θεσμών αναπληρώνοντας ουσιαστικά κενά και αδυναμίες που παρουσίασε κατά την θητεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  

Τα πρόσωπα έκπληξη που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και για τα οποία θα τρίβουμε τα μάτια μας είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν.

Για την ώρα τα μόνα πρόσωπα που γνωρίζουμε ότι θα αξιοποιηθούν και εκλογικά και συμβουλευτικά σε μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά της δεξαμενής σκέψης που έφτιαξε ο ίδιος με τη βοήθεια στενών συνεργατών του και καλύπτουν όλο το εύρος των κλάδων και των πεδίων μείζονος ενδιαφέροντος που ταλανίζουν την χώρα.

Η σημερινή σύσκεψη με το think tank αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει με ένταση η χώρα.

Μετά και την προδημοσίευση του δεύτερου μέρους της μελέτης Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ με το σοκαριστικό επιστέγασμα για την εγκληματική πολιτική Πλεύρη στο τρίτο και τέταρτο κύμα της πανδημίας ο ρόλος των καθηγητών Ηλιόπουλου και Γεροτζιάφα επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι παρεμβάσεις δεν του δεύτερου ήταν καταλυτικές για τη στήριξη μιας μελέτης που από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρήθηκε να αποδομηθεί στον υπερθετικό βαθμό μόνο και μόνο για να συγκαλύψει την επιλογή της κυβέρνησης να θαφτεί το ΕΣΥ μια και καλή.

Σημαντικό ρόλο στη στρατηγική του Αλέξης Τσίπρα και ο άνθρωπος που γέμισε με επιχειρήματα τη φαρέτρα της σκληρής κριτικής του κατά της κυβέρνησης για την ενεργειακή πολιτική και την συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση ήταν ο καθηγητής Φαραντούρης ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα πολιτευτεί στη μονοεδρική της Ζακύνθου απ’ όπου και κατάγεται...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: