29.9.22

Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη...


Σε απόλυτη προτεραιότητα αναδεικνύεται πλέον η αναβάθμιση της ασφάλειας των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης κι ενώ το ερωτηματικό αναφορικά με τον ηθικό αυτουργό του διπλού χτυπήματος στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, πλανάται ακόμη πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο.

Ελλείψει αδιάσειστων στοιχείων προς το... παρόν για τα αίτια και τους δράστες της δολιοφθοράς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προστασίας σε αγωγούς, πλατφόρμες άντλησης, αλλά και σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, καθώς άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξουν επόμενοι, αντίστοιχοι στόχοι, πόσοι και ποιοι. 

Στο μεσοδιάστημα, η Νορβηγία αύξησε ήδη τα επίπεδα ασφαλείας γύρω από τις πλατφόρμες της με εμφανή την παρουσία του στρατού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πλέον οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, με τη Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo) να προχωρά σε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με σαμποτάζ. Συγκεκριμένα, η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας θα χειριστεί την έρευνα επειδή «υπάρχει η πιθανότητα να σχετίζεται με σοβαρό έγκλημα, το οποίο – τουλάχιστον εν μέρει – μπορεί να στρέφεται κατά των εθνικών συμφέροντων της Σουηδίας» και «δεν αποκλείεται η εμπλοκή ξένης δύναμης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς αν και οι τρεις διαρροές σημειώθηκαν σε διεθνή ύδατα, εντούτοις οι δύο εξ’ αυτών ήταν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δανίας και μία στη σουηδική ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, για ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας» κάνει λόγο η ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας FSB, καθώς ερευνά τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Η ρωσική πλευρά, άλλωστε, φέρνει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα συγκληθεί αύριο, Παρασκευή, για να συζητήσει τις διαρροές στον Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα κατόπιν του ρωσικού αιτήματος. 

Η Μόσχα από την πρώτη στιγμή αποδέχτηκε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, χωρίς ωστόσο να υιοθετεί τις αιτιάσεις περί εμπλοκής της. Αντίθετα, επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2, αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Είναι γελοίο» η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, απάντησε με τη σειρά της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, παρότι κοινοί πλέον είναι οι φόβοι ότι οι αγωγοί τίθενται σε απόλυτη αχρηστία, καθώς η είσοδος νερού στις σωληνώσεις προκαλεί αναπόφευκτα οξείδωση, σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Επιπρόσθετα, κατά τη DW λόγω της εκτεταμένης ζημιάς, είναι πιθανό οι αγωγοί να μην μπορούν να μεταφέρουν αέριο το χειμώνα.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι είναι «βλακώδεις και παράλογες» οι υποψίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, αφού το Κίεβο κατήγγειλε «μια προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση» από τη Ρωσία εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών. «Βλέπουμε την υστερική αντίδραση των Πολωνών (και) τα τεράστια κέρδη των Αμερικανών προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που έχουν πολλαπλασιάσει τις προμήθειές τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: