30.9.22

Μια τρύπα στο... αέριο...


Μάθαμε ότι εντοπίστηκε και τέταρτη τρύπα στους ρωσικούς αγωγούς της Βαλτικής που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενώ η ρωσική ηγεσία αντιπαρατίθεται με την ουκρανική ως προς τα τέλη διέλευσης του αερίου από τους αγωγούς που διασχίζουν την εμπόλεμη χώρα για να μεταφέρουν το πολύτιμο καύσιμο στην υπόλοιπη ήπειρο.

Ας υποθέσουμε ότι με τους σαμποτέρ που... έπληξαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς θα ασχοληθούν οι αρμόδιες μυστικές ή φανερές υπηρεσίες. Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη, τεράστια τρύπα στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. που καμιά μυστική υπηρεσία δεν μπορεί να την εντοπίσει και καμιά θεωρία συνωμοσίας να την ερμηνεύσει. Είναι η τρύπα, η ρωγμή, το χάσμα που χωρίζει τις επιμέρους χώρες και τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους σε αυτόν τον πόλεμο νεύρων για την ενέργεια.

Δεκαπέντε χώρες της Ε.Ε. συνασπίστηκαν –αρκετά σπάνιο γεγονός για να το αγνοήσουμε– υπέρ της πρότασης να τεθεί γενικό και ενιαίο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που η τιμή του διαμορφώνεται σε ένα σκιώδες χρηματιστήριο ενέργειας στην Ολλανδία, όπου παίκτες αδιάφοροι για το αν θα παγώσουν οι Ευρωπαίοι ποντάρουν σε συμβόλαια παράδοσης αερίου για τον επικείμενο σκληρό χειμώνα.

Ποιοι «παίζουν» σε αυτό το χρηματιστήριο; Ανάμεσά τους μπορεί να βρει κανείς από καθωσπρέπει γερμανικές επενδυτικές τράπεζες μέχρι τις εταιρείες παροχής αερίου που πολύ πρόσφατα διέσωσε με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων η γερμανική κυβέρνηση.

Αλλά, για να μην αδικούμε κανέναν, μπορεί να βρει κανείς και γαλλικά επενδυτικά κεφάλαια, ή άλλων χωρών. Σε κάθε περίπτωση, μόνο με αυτά τα δεδομένα και κριτήρια μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος γιατί η Γερμανία, μολονότι κατ’ εξοχήν πληττόμενη από την κρίση του ρωσικού αερίου, αντιτίθεται στο να υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση στο χρηματιστηριακό καζίνο του αερίου ή του ρεύματος.

Ακόμη, γιατί η Γαλλία ταλαντεύεται και γιατί άλλες 14 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, πιέζουν απεγνωσμένα για μια συντονισμένη λύση που θα σώσει τους Ευρωπαίους από το ψύχος και τις κυβερνήσεις από κατάρρευση.

Βεβαίως, και στην περίπτωση αυτού του ευρωπαϊκού διχασμού, ισχύει το ρητό «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Γιατί την ώρα που οι Γερμανοί υπερασπίζονται την «ελευθερία της αγοράς αερίου», οι δικοί μας κυβερνώντες υπερασπίζονται το δικαίωμα των Ελλήνων εφοπλιστών να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: