28.9.22

Τι ακολουθεί μετά τα δημοψηφίσματα...


...στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας...
Η τετραήμερη διαδικασία σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ολοκληρώθηκε με την κάλπη να βγάζει με συντριπτική πλειοψηφία την ένωση με τη Ρωσία και από εδώ και πέρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την επικύρωσή τους.

Οι... φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζήτησαν την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο πληθυσμός της δημοκρατίας ενέκρινε την απόφαση στο δημοψήφισμα» σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λεονίντ Πασέτσνικ, αυτονομιστή ηγέτη του Λουγκάνσκ.

Οι επικεφαλής των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μετέβησαν σήμερα στη Μόσχα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία που δεν αναμένεται να αργήσει με τις πληροφορίες να θέλουν την ολοκλήρωσή της, τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη.
«Πρώτα είναι απαραίτητο να καταρτιστούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες στη Δούμα και στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα μετά θα ακολουθήσει η υπογραφή του τελικού κειμένου. Αφού συμβούν αυτά θα είμαστε και επίσημα μέρος της Ρωσίας», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Denis Pushilin.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να τονίσει πως δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί όλα τα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ θέτοντας ως στόχο τα σύνορα του 2014 ως «απαραίτητο για την απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας».

Οι συνεδριάσεις της Ρωσικής Δούμας αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 3 και 4 Οκτωβρίου αντίστοιχα δήλωσε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Vyacheslav Volodin, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί λόγω της ανάγκης βουλευτές να λαμβάνουν νομοθετικές αποφάσεις με βάση τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

Η Ουκρανία

Η Ουκρανία από την πλευρά της επέμεινε ότι τα «δημοψηφίσματα» που διοργάνωσε η Ρωσία είναι «άκυρα και άχρηστα»και ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τις προσπάθειες απελευθέρωσης ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Καλώντας τους διεθνείς εταίρους της να επιβάλουν αυστηρές νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και να παρέχουν στο Κίεβο περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα.

Χαρακτηρίζοντας πλαστά τα «δημοψηφίσματα» που διοργανώθηκαν από τη Ρωσία, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την έκφραση της επιθυμίας» και δεν έχει συνέπειες για το «διοικητικό-εδαφικό σύστημα και τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: