28.9.22

Χείρα βοηθείας...


Στην εμπρηστική ρητορική του Τ. Ερντογάν θέλησε να απαντήσει εκ νέου χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του... υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της παρουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αφού ανέφερε πως «ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της» όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό» και πως η Τουρκία «σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη», ο πρωθυπουργός δήλωσε -επιλέγοντας τον όρο «επιφυλακή» για τις Ενοπλες Δυνάμεις- ότι «εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας», ενώ κάλεσε «όσους λένε πολλά» «αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους άλλωστε δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Στην εισαγωγική του αυτή τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ακόμα να μιλήσει για την οικονομία, την ενεργειακή κρίση και την Ουκρανία, αλλά δεν θέλησε να πει λέξη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο προσπαθεί να συγκαλύψει και να εξαφανίσει από την ατζέντα της επικαιρότητας. Τελικά όμως δεν κατάφερε να ξεφύγει από το θέμα, αφού με διαφορά μόλις κάποιων ωρών το επανέφερε μπροστά στον ίδιο ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά τις κοινές τους δηλώσεις στη Χερσόνησο Ηρακλείου στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται εκεί από χθες μέχρι και την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα ο πιστός φίλος του Κυρ. Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ, επιχείρησε να δώσει μια χείρα βοηθείας στον Ελληνα πρωθυπουργό που πλήττεται σοβαρά από το σκάνδαλο των υποκλοπών και, κατά τη δική του δήλωση, θέλησε να πει ότι «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ένα κόμμα που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου και τις αρχές της Ενωσής μας. Και στο πλαίσιο αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες, από τους κορυφαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ζήτησε την αποβολή του Βίκτορ Ορμπαν από την οικογένεια του ΕΛΚ. Θέλω να το υπογραμμίσω ξανά, γιατί για ακόμα μία φορά γίνεται σήμερα πολύ μεγάλη συζήτηση για το κράτος δικαίου».

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Βέμπερ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ασταμάτητο σφυροκόπημα που δέχεται ο Ελληνας πρωθυπουργός από τον διεθνή Τύπο για την υπόθεση των υποκλοπών αλλά και για τη σφοδρή κριτική των άλλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον «Ελληνα Ορμπαν» και το λένε καθαρά.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που βάζει δίπλα δίπλα τον Ελληνα πρωθυπουργό με τον Ορμπαν και τον Πολωνό Κατσίνσκι, χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρούς της ελευθερίας του Τύπου» και αναφέροντας πως οι τακτικές τους είναι οι εξής: «Λογοκρισία, περικοπές δημόσιων χρηματοδοτήσεων, καταχρηστικές αγωγές, κατασκοπία, εκστρατείες λασπολογίας και απειλές κατά δημοσιογράφων»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: