28.9.22

«Παιχνίδια» της ΝΔ με προσλήψεις...


Ενεργοποιεί το σχέδιο «διασποράς προσδοκίας» η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκοντας μέσω του προγραμματισμού προσλήψεων να δημιουργήσει κλίμα αναμονής...  μέσα στην εκλογική χρονιά για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν με την αγωνία για μια θέση δουλειάς. Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί τρικ «πολλαπλασιασμού» διορισμών στο δημόσιο για να μπει σιγά σιγά σε προεκλογική τροχιά, διατηρώντας παράλληλα την τακτική του εργασιακού «οδοστρωτήρα» και τη μέθοδο σταδιακής κατακρήμνισης δημόσιων δομών δια της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί προωθητικά για το κυβερνητικό  σχέδιο, προαναγγέλλοντας τον γραπτό διαγωνισμό για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για τον Μάρτιο του 2023!

Είναι αξιοσημείωτο ότι καθώς είναι πάμπολλα τα κενά σε κρίσιμους τομείς, οι διάφοροι φορείς υπέβαλλαν  35.590  αιτήματα για κάλυψη μόνιμων θέσεων -με βάση περιορισμούς που είχαν τεθεί-  αλλά  από αυτά τα αιτήματα εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση 17.942  για το έτος 2023.

Παράλληλα, όμως, οι 2301 προσλήψεις τακτικού προσωπικού εξ αυτών που αναγγέλλονται για το 2023 αποτελούν παλαιότερες εγκρίσεις εκτός του κανόνα 1 προς 1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση ) που «κρατήθηκαν» και  δρομολογούνται τώρα ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι αυγατίζουν οι διορισμοί, ενώ ουσιαστικά επιλέγεται από την κυβέρνηση τεχνητά η προσθήκη προσλήψεων που εκκρεμούν, ώστε αυτές να είναι πιο κοντά στο χρόνο προσφυγής στις εθνικές κάλπες. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη- δια του υπουργείου Εσωτερικών-φτιάχνει κλίμα διορισμών και δημιουργεί πλαίσιο προσμονής στους καταταλαιπωρημένους  άνεργους ή και εργαζόμενους του μισού μεροκάματου,  αν και ουσιαστικά παραμένει ως πολιτική επιλογή της η ελαστική εργασία, με πρόσληψη κυρίων συμβασιούχων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ηγετικού επιτελείου του υπουργείου Εσωτερικών,  «εγκρίθηκαν 22.344 θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, αριθμός περαιτέρω μειωμένος κατά 12% περίπου σε σχέση με πέρυσι όπου το ποσοστό των εργαζόμενων με σύμβαση ορισμένου χρόνου μειώθηκε κατά 10%». Είναι αξιοπρόσεκτο ότι κατά το υπουργείο Εσωτερικών  όσον αφορά στις μόνιμες προσλήψεις  δόθηκε έμφαση στην «ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης για την κάλυψη επιτελικών θέσεων», με προτεραιότητα στην κάλυψη θέσεων από υπαλλήλους με πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ (8383 θέσεις-  31% Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 16% Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) επί του συνολικού αριθμού προσλήψεων.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε ως  χρονικό ορόσημο  τον Μάρτιο του 2023 για τη διεξαγωγή του  γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού προσλήψεων στο δημόσιο , κάτι που που κάνει ακόμα πιο εμφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα προσδοκίας στο παρά πέντε των εκλογών για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν με την αγωνία για μια θέση δουλειάς...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: