11.9.22

Στις κάλπες οι Σουηδοί υπό την απειλή ανόδου της ακροδεξιάς...


«Μάχη» στήθος με στήθος στις βουλευτικές κάλπες της Σουηδίας, με το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών να βρίσκεται αντιμέτωπο με τα συντηρητικά κόμματα της χώρας εν μέσω μαύρων προβλέψεων να δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς... 

Περίπου 7,8 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σήμερα, μέχρι τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα, 09.00 με 21.00 ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα αμφίρροπης αναμέτρησης ανάμεσα σε δύο μεγάλα μπλοκ: ένα με τέσσερα κόμματα στα αριστερά και ένα άλλο με τέσσερα στα δεξιά.

Οι κάποτε πανίσχυροι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στην εξουσία από το 2014. Αλλά καθώς η δημοτικότητά τους έχει βυθιστεί προεδρεύοντας μιας αδύναμης κυβέρνησης, που βασίζεται περισσότερο σε άλλα κόμματα για την ψήφιση νόμων.


Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση (Aftonbladet) το στρατόπεδο της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον συγκεντρώνει ποσοστό 49,6% στην πρόθεση ψήφου, με το συντηρητικό μπλοκ, που περιλαμβάνει το ξενοφοβικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD), να βρίσκεται στο 49,4%. Με βάση το ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων εκλογών του 2018, η διαφορά μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι μόλις 13.000 ψήφοι.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν κι άλλα πρόσφατα γκάλοπ δημοσκοπήσεις. Σε δημοσκόπηση του κρατικού δικτύου SVT, το μπλοκ της Άντερσον συγκέντρωσε ποσοστό 49,7% ενώ του αντιπάλου της, του Ούλφ Κρίστερσον, 49,4%. Σε γκάλοπ της εφημερίδας Dagens Nyheter η παράταξη της Άντερσον βρίσκεται στο 50% και του Κρίστερσον στο 48,2%. 

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με επικεφαλής είτε την Άντερσον είτε τον Κρίστερσον, έναν βετεράνο της πολιτικής που ηγείται του κόμματος των Μετριοπαθών.

Ο κίνδυνος για δεξιό-ακροδεξιό συνασπισμό κομμάτων ή μια κεντροδεξιά συμμαχία με την κοινοβουλευτική στήριξη της Ακρας Δεξιάς είναι κάτι παραπάνω από ορατός, εάν ο Κρίστερσον καταπιεί τη δημόσια δέσμευσή του να μη συνεργαστεί «ποτέ των ποτών» με τους πρώην νεοναζί (Βλ. περισσότερα στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» Εφιάλτης προ των πυλών στη Σουηδία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: