11.9.22

Οι "εκτός" και οι γκρίζες ζώνες...


Αποσαφηνίσεις και ενδεχόμενες αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια αναμένουν οι πολίτες για να δουν αν συμπεριλαμβάνονται στο "πακέτο" των 8 άμεσων δράσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Με τα παρόντα ισχύοντα, πάντως, πολλές οικογένειες με μεσαία εισοδήματα, μένουν εκτός...
Με στόχο “ευαίσθητα” πολιτικά κοινά, ένεκα εκλογών, αλλά και την αποτροπή διόγκωσης φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και συνάμα έντονης δυσαρέσκειας ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από 8 άμεσες παρεμβάσεις στο φόντο της σοβούσας ενεργειακής κρίσης αλλά και της εκτίναξης του κόστους ζωής, που απειλεί τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Το ύψος για φέτος, με βάση και όσα αναμένεται να καταγραφούν και στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που οδεύει στη Βουλή τη Δευτέρα, αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισεκ, ευρώ, με το άθροισμα και για το 2023 να φτάνει τα 5,5 δισεκ. ευρώ.

“Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022, μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά -το τονίζω- να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει ήδη διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις” ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του πολίτη εδώ και τρία χρόνια.

Όπως συνήθως, όμως, οι αριθμοί βέβαια δείχνουν τη μια πλευρά της αλήθειας. Σαφώς το “πακέτο” δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά με δεδομένο τον πληθωρισμό αλλά και τις “υψηλές πτήσεις” των ενεργειακών τιμών, μάλλον δεν φτάνει για να απλώσει “την κουβέρτα” και σε στρώματα με οικογενειακό εισόδημα π.χ. άνω των 30-40.000 ευρώ. Κι εκεί βέβαια έρχεται η συζήτηση για τη μεσαία τάξη και τον εισοδηματικό προσδιορισμό της, πεδίο “λαμπρής” αντιπαράθεσης με την προηγούμενη κυβέρνηση που πυροδοτείται περαιτέρω κι από το πώς αυτά τα 50 δισεκ. ευρώ των προηγούμενων ετών δόθηκαν.

Κλειδί τα εισοδηματικά όρια

Μένει, βέβαια, στις εξειδικεύσεις να φανούν εάν αλλάξουν, όπως πολλοί προδικάζουν, τα εισοδηματικά κριτήρια σε μια σειρά από μέτρα όπως το επίδομα θέρμανσης ή το επίδομα στέγασης για φοιτητές. Υπενθυμίζεται ότι για το μεν πρώτο το ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος είναι τα 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα, ενώ για το φοιτητικό επίδομα το εισοδηματικό όριο είναι στα 30.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα χιλιάδες οικογένειες μισθωτών μένουν “εκτός νυμφώνος”.

Στο δε καυτό ζήτημα της φοιτητικής στέγης ούτε λόγος, δεν έγινε για το θέμα των οικογενειών, που έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, κάτι που “καίει” χιλιάδες” οικογένειες, ειδικά τρίτεκνες (...δεν είναι δα και πολλές σήμερα), όπου μια αλλαγή στη μοριοδότηση για τις μετεγγραφές θα έδινε μια “έξυπνη” λύση.


Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: