14.9.22

Ο κόσμος ξαναμοιράζεται...


Η παγκόσμια οικονομία χωρίζεται στα δύο. Ολόκληρος ο κόσμος χωρίζεται στα δύο. Μια νοητή «γραμμή» χαράσσεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Λαοί, κυβερνήσεις, οικονομίες, αγορές, επενδυτές, παραγωγοί, αρχίζουν να λαμβάνουν... θέσεις δεξιά και αριστερά της «γραμμής» που ορίζει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Που διχοτομεί το... σύμπαν όλο, συνεπεία της εξελισσόμενης επί μήνες ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συνεχιζόμενες επί μακρόν, πλέον, μάχες στα ουκρανικά εδάφη, η παγκόσμια οικονομική και νομισματική σύγκρουση είναι τέτοιου βεληνεκούς, που προκαλούν ήδη τεκτονικές αλλαγές σε όλη την υφήλιο.

Η κίνα σχεδιάζει να λειτουργήσει ως ένα άτυπο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ανατολή. Η Ρωσία αλλάζει τους στρατηγικούς της πελάτες στην αγορά ενέργειας και εν γένει στο εμπόριο και τις πρώτες ύλες, Ουάσιγκτον και Μόσχα επανατοποθετούνται πολιτικά και, κάπου στο μέσον, η Ευρώπη ακόμη αναζητεί τον βηματισμό της. Ψάχνει -έχοντας χάσει την αίσθηση του χρόνου- τη νέα πολιτικοοικονομική της «ταυτότητα».

Στη λήξη της παγκόσμιας αυτής κρίσης και στον βαθμό που η νοητή γραμμή μεταξύ Ανατολής και Δύσης παραμείνει, η Ευρώπη θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα. Η ίδια θα βρίσκεται στη Δύση όπου νομοτελειακά ανήκει και οι παραγωγικές δομές της στα ανατολικά, απ’ όπου θα έχει μερικώς αποκοπεί. Αν ισχύσουν όλα αυτά, τότε η Ευρώπη θα κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα νέο αδιέξοδο, όπως εξάλλου και οι ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντάται με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ουζμπεκιστάν, όπου δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να... ξαναμοιράσουν τον κόσμο ή έστω να τραβήξουν με πιο έντονο... μαρκαδόρο τη νέα διαχωριστική γραμμή Ανατολής και Δύσης, έχοντας μαζί τους και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και ο νοών νοείτω...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: