3.1.22

Δωρεάν τεστ, μέτρα για εργασία, μέσα μεταφοράς και σχολεία...


Τεστ κορονοϊού, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εργασία, σχολεία. Τα στοιχεία που θα αποτελούν την καθημερινότητα των πολιτών τις επόμενες εβδομάδες έξαρσης της πανδημίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση... συνεχίζει να ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία σχεδίου αντιμετώπισης της «Όμικρον», η επέλαση της οποίας θα κορυφωθεί. Τόσο στο επίπεδο της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας όσο και στην απουσία δημόσιας παρέμβασης για τις ανάγκες των πολιτών.

Τα τεστ

Το ζήτημα των τέστ τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής άποψης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τριτοκοσμική εικόνα τις ουρές που σχηματίζονται στα κατά τόπους κέντρα απαιτώντας άμεσα την δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος ιχνηλάτησης αντάξιο της οξύτητας του προβλήματος. Με βάση αυτό ζητά τα τέστ, μοριακά και ράπιντ, να συνταγογραφούνται δωρεάν, για κάθε πολίτη. Μάλιστα να αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι είναι κυβερνητική επιλογή η στήριξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και για τον λόγο αυτό έχει μετατραπεί ένα απαραίτητο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών. Στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι είναι δυσβάσταχτο για μία μέση 4μελή οικογένεια να πληρώνει 240 ευρώ την εβδομάδα για τέστ. Ιδίως μάλιστα σε συνθήκες που εκτός από την πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και το φαινόμενο της ακρίβειας, όπως και της εργασιακής ανασφάλειας.

Η τηλεργασία

Ειδικά για τους χώρους δουλειάς, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι με τις θολές διακηρύξεις και συστάσεις της, δημιουργεί καθεστώς χάους αντί να δίνει το παράδειγμα που πρέπει εφαρμόζοντας στην δημόσια διοίκηση το μοντέλο της υποχρεωτικής και καθολικής τηλεργασίας. Δηλαδή ένα σύστημα που θα έχει σαφείς και ενιαίους κανόνες για κάθε υπηρεσία και υπάλληλο. Με εξαίρεση βέβαια της περιπτώσεις που η τηλεργασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξαιτίας των εργασιακών ιδιαιτεροτήτων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως σε όλη την Ευρώπη η τηλεργασία αποτελεί την πρώτη επιλογή. Αντίθετα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαλέγει να εφαρμόσει την τηλεργασία όχι ορίζοντας το κατώτερο όριο εφαρμογής του μέτρου, αλλά καθιερώνοντας το 50% ως «ταβάνι» το οποίο μάλιστα δεν μπορεί κανείς να υπερβεί. Το αποτέλεσμα – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι κάποιες υπηρεσίες να εφαρμόζουν το μέτρο, κάποιες όχι με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια χαοτική συνθήκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα υπενθυμίζει πώς έχει έγκαιρα, από τον Νοέμβριο, καταθέσει πρόταση προκειμένου να επιβληθεί το μέτρο της τηλεργασίας στην δημόσια διοίκηση με «ενιαίους και διάφανους κανόνες για όλες τις υπηρεσίες και όλο το προσωπικό». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης «φωνάζουμε επί τρεις μήνες για την τηλεργασία. Ο κ. Βορίδης χλεύαζε τος Τομεάρχες και τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν μιλούσαμε διαρκώς γι’ αυτό το θέμα, και θυμήθηκε τώρα να εφαρμόσει την τηλεργασία μετά τα 30.000 ημερήσια κρούσματα».

Τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται το θέμα της τηλεργασίας σε συνδυασμό με ένα ακόμη «επιταχυντή» της πανδημίας, που δεν είναι άλλος από την κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εκτιμώντας ότι η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική τακτική κάθε άλλο παρά συμβάλει στην αποκλιμάκωση του φαινομένου υπάλληλοι να «στοιβάζονται» σε λεωφορεία, μετρό και σιδηρόδρομο προκειμένου να πάνε στην δουλειά τους.

Για τον συγκεκριμένο τομέα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολλάκις ζητήσει άμεση ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων εγκαλώντας την κυβέρνηση για παύση του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 οχημάτων, όπως και άμεσο εκσυγχρονισμό με υποδομές εξαερισμού.

Ένα ακόμη μέτωπο στο οποίο αναμένεται να επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ζήτημα των σχολείων. Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η άμεση λήψη μέτρων για «σπάσιμο» των τμημάτων. Μέτρο που προϋποθέτει άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών. Επίσης να αλλάξει άμεσα το πρωτόκολλο του 50+1, δηλαδή το να κλείνει ένα σχολικό τμήμα μόνον εάν νοσήσουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα τα σχολεία μετατρέπονται σε «εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: