30.1.22

«Αλλο επιτελικό κράτος, άλλο υπερσυγκέντρωση εξουσιών»...


LIVE BINTEO...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η πρόταση μομφής αυτή έχει σημασία, όχι γιατί την κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά γιατί... η κυβέρνηση έχει αποτύχει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες. Ωστόσο, τάχθηκε κατά των εκλογών, λόγω της πανδημίας, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, που τις ζητά όταν καθημερινά καταγράφονται τόσοι θάνατοι.

Όπως είπε, υποερψηφίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. την πρόταση δυσπιστίας, γιατί δεν αξίζει στη χώρα αυτή η κυβέρνηση, αλλά δικαιούται μια κυβέρνηση που μόνο η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να προσφέρει.

Βασικό στοιχείο της κριτικής του ήταν ότι αυτή η χιονοκαταιγίδα κατέδειξε ότι ο εφησυχασμός και η επικοινωνιακή διαχείριση οδηγούν σε αδιέξοδο. Ενώ τόνισε ότι επιτελικό κράτος δεν είναι η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά η ουσιαστική αντιμετώπιση των κρίσεων την ώρα που παρουσιάζονται.


Όπως τόνισε, διαψεύστηκαν και οι τρεις υποσχέσεις του πρωθυπουργού. Όσον αφορά την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ασφάλεια, τόνισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τη «σωστή», όπως είπε ενίσχυση της αστυνομίας, αλλά αφορά την ασφάλεια του πολίτη και την προστασία της υγείας του, της εργασίας και της προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλές δεκάδες νεκρούς καθημερινά, πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αποδόμηση του συστήματος υγείας. Επισήμανε ότι επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

«Η ασφάλεια του πολίτη περιλαμβάνει όλο το εύρος της ζωής του: αξιοπρεπή εργασία και ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες. Γι' αυτό οι πολίτες κοιτούν την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την οικονομία, επισήμανε ότι οι πολίτες βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης που περιορίζουν την προστασία της μισθωτής εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ακρίβεια, την οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει φροντίσει να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπροστά στο κύμα την εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν και να στηριχθούν οι ευάλωτες πολίτες ουσιαστικά ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει και την παιδεία, τονίζοντας ότι οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν ότι Παιδεία και Υγεία δεν έχουν μόνο οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να στηρίζονται ως βασικοί πυλώνες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επισήμανε την ανάγκη για αποφασιστική δημόσια παρέμβαση ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς όροι διαβίωσης για όλους, την ώρα που αναμένεται ένα νέο ράλι τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των άλλων αγαθών. Τόνισε ότι εκτός από τα επιδοματικά και οριζόντια μέτρα χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως μεταξύ άλλων η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Σημαντικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο, που δεν θα υπάρχει «για πάντα», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση γιατί αποκλείει από τους πόρους του τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιλέγοντας να ενισχύσει τους ήδη ισχυρούς, με κίνδυνο να διαλύσει τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση μομφής είναι αναποτελεσματική, δεν θα οδηγήσει αντικειμενικά στις εκλογές, ενώ στην ουσία επαναβεβαιώνει τη δεδηλωμένη στη Βουλή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με την πρότασή του, είπε, ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον Μητσοτάκη, γιατί ξέρει ότι αυτή δεν θα έχει κανένα θεσμικό αποτέλεσμα. Συσπειρώνει την Κ.Ο. της Ν.Δ.

Επιλέγοντας τη γραμμή των ίσων αποστάσεων, υποστήριξε ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ότι απειλούνται από το Κίνημα Αλλαγής και επιλέγουν τη μεταξύ τους κοκορομαχία.

Ωστόσο, σχολίασε και την απόφαση του Κώστα Τασούλα να απαγορεύσει τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας ότι είναι πρωτόγνωρο στα δημοκρατικά χρονικά, αναγκάζοντας το κόμμα να συνεδριάσει στις 8 το πρωί.

Όσον αφορά το θέμα των εκλογών, είπε ότι ποτέ αυτές δεν έρχονται έπειτα από μια πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κατανοεί την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία και ζητώντας τες ουσιαστικά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: