30.1.22

«Μαγική εικόνα» από Μητσοτακη...



...επιχείρησε «απόδραση» στο θέμα Φουρθιώτη...

Να κάνει το άσπρο... μαύρο, πετώντας ενίοτε την μπάλα στην εξέδρα, επιχείρησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας έτσι να δραπετεύσει από τη δεινή θέση που τον έφερε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και...

οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκαν – και που έβαλαν στο στόχαστρό τους τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. και την κυβέρνησή του. 

Με έκδηλο τον εκνευρισμό και την αμηχανία μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε (από την αρχή της ομιλίας του) τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ξεπέρασε τον εαυτό του σε ψέματα, προσπαθώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα που παρουσίασε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε πρόταση και δύο ψέματα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο θέμα της υπόθεσης Φουρθιώτη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει και επέλεξε πάλι να εκτοξεύει βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του: «Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, πόσο πιο χαμηλά κ. Τσίπρα θα πέσετε;», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα. 

Θέλοντας να πείσει ότι η κυβέρνηση σέβεται τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς της, επανέλαβε τα περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, προσπαθώντας να χτίσει το επιχείρημα πως «με αυτόν τον υπόκοσμο είσαστε αγκαλιά» και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει συγγνώμη από τους πρώην πρωθυπουργούς Σαμαρά και Πικραμμένο. 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κακοκαιρία και τη διαχείρισή της, αναγνώρισε πως «τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν», ωστόσο μίλησε γενικόλογα για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού – και... επιτέθηκε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει ορισμένες από τις «επιτυχίες» της σημερινής κυβέρνησης, στο διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το σύστημα υγείας «ανταποκρίνεται στην πίεση» και ότι «οι όποιες αστοχίες δεν μηδενίζουν το έργο που έχει γίνει». Παρέλειψε πάντως να ομολογήσει πως δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, πως ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων είναι πολύ υψηλός, πως η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς υιοθετήσει αναποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα προβαίνοντας σε «εργαλειοποίηση» της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πως αφήνει εκπαιδευτικούς και μαθητές να συνωστίζονται σε σχολικές τάξεις, και πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Σε ανάλογο ύφος, μίλησε για μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, σημαντική πτώση ανεργίας, ανοδική πορεία εξαγωγών και επενδυτικές ευκαιρίες επί των ημερών της κυβέρνησής του. Ωστόσο, δεν παραδέχθηκε πως αποτελούν «ασπιρίνες» τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν ληφθεί για το ισχυρό κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα, ούτε μίλησε για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα. Ίδιος ύφος και περιεχόμενο για όλα τα υπόλοιπα θέματα στα οποία αναφέρθηκε. Χαρακτηριστική η αναφορά του στο προσφυγικό, μιλώντας για τη μείωση ροών που πέτυχε η κυβέρνησή του, αλλά ούτε κουβέντα για τις επαναπροωθήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: