31.1.22

Ζητούν την πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου...


Επικαλούμενοι την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πλήρους ενημέρωσης των πολιτών για το σκάνδαλο Novartis, που έχει πλοκάμια εντός και εκτός Ελλάδας, 49 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίσημο αίτημά τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ζητούν την...

πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών που αφορούν τον υπουργό Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη και τον πρώην επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πολύ υψηλούς τόνους, καλούσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη, επειδή αρχειοθετήθηκαν οι δικογραφίες αυτές, μιλώντας για σκευωρία που κατέπεσε. Ο πρωθυπουργός μάλιστα -κάνοντας σαφή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης- κατηγόρησε τους δημοσιογράφους που έχουν ερευνήσει την υπόθεση και διώκονται ότι είναι μέλη συμμορίας.

Η αίτηση κατάθεσης εγγράφων έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων και αναπληρωτή τομεάρχη Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης, Παύλου Πόλακη και το συνυπογράφει η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικαλούμενοι τα δημοσιεύματα, σημειώνουν ότι «τόσο τα ΜΜΕ, όσο και ο κ. Γεωργιάδης στις επανειλημμένες δηλώσεις του, αναφέρουν και επικαλούνται μεμονωμένα και επιλεκτικά αποσπάσματα της Πράξης Αρχειοθέτησης, χωρίς ποτέ αυτή να έχει δημοσιοποιηθεί κατά το πλήρες κείμενό της».


Και προσθέτουν πως η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, για το οποίο η εμπλεκόμενη εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμο αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, αλλά και ότι η ως άνω Πράξη Αρχειοθέτησης αφορά δημόσια πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ασκήσει ή/και εξακολουθούν να ασκούν υπουργικά καθήκοντα.


Συνεπώς, «τόσο από την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας, όσο και από το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πλήρους ενημέρωσης των πολιτών» πρέπει να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο και σκεπτικό της ως άνω Πράξης.

Ακολουθεί το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


Αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης


Θέμα: «Κατάθεση της πράξης αρχειοθέτησης  των κυρίων Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου»


Σύμφωνα με δημοσιεύματα και εκτενείς αναφορές στα ΜΜΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πέντε σχεδόν έτη ερευνών, τέθηκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος του υπουργού Ανάπτυξης και πρώην Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην Eπιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην Υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο της NOVARTIS. Τόσο τα ΜΜΕ, όσο και ο κ. Γεωργιάδης στις επανειλημμένες δηλώσεις του, αναφέρουν και επικαλούνται μεμονωμένα και επιλεκτικά αποσπάσματα της Πράξης Αρχειοθέτησης, χωρίς ποτέ αυτή να έχει δημοσιοποιηθεί κατά το πλήρες κείμενό της.   


Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, με διεθνείς προεκτάσεις, για το οποίο η εμπλεκόμενη εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει ως πρόστιμο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αρμόδιες αρχές των Η.Π.Α.


Επειδή η ως άνω Πράξη Αρχειοθέτησης αφορά σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ασκήσει ή/και εξακολουθούν να ασκούν υπουργικά καθήκοντα.


Επειδή επιβάλλεται, τόσο από την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας, όσο και από το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πλήρους ενημέρωσης των πολιτών, να δημοσιοποιηθεί  το πλήρες κείμενο  και σκεπτικό της ως άνω Πράξης.


Αιτούμαστε όπως ο κ. Υπουργός καταθέσει στη Βουλή την Πράξη Αρχειοθέτησης της δικογραφίας που αφορά στους κ.κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο.


Οι Αιτούντες Βουλευτές


Πολάκης Παύλος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσσα

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης  Βασίλειος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος  Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: