31.1.22

Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση...


Βαριά επιδημιολογική σκυτάλη παραδίδει αύριο ο Ιανουάριος στον επόμενο μήνα του έτους, με πάνω από 2.500 νεκρούς λόγω της λοίμωξης COVID-19 και περί τους 5.000 ασθενείς στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 1.000 σε ειδικές Μονάδες.

Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, εκτιμάται ότι μέσα από μια πορεία με διακυμάνσεις, υφέσεις και εξάρσεις, θα μειωθεί το φορτίο που σηκώνει η... χώρα λόγω του κορωνοϊού, εκτός εάν η υπό παραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.2, κάνει την ανατρεπτική εμφάνισή της.

Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί αναμένουν την αποκλιμάκωση του πέμπτου πανδημικού κύματος, με τον ρυθμό της όμως να εξαρτάται σημαντικά από εκείνον των εμβολιασμών - όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνονται, τόσο θα υποχωρεί η πανδημία.

Στην ύφεση θα επιδράσει και η χορήγηση των αντιιικών χαπιών, της πρωτοποριακής κατ’ οίκον θεραπείας για ασθενείς με λοίμωξη COVID, που ξεκινά από αύριο στοχεύοντας στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών και στην ανακούφιση του επιβαρυμένου συστήματος υγείας - παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ COVID. Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα, στο τέλος Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει στα 10.000 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στους 435.

Ο Ιανουάριος μάς αποχαιρετά με τουλάχιστον 150.000 ενεργά κρούσματα, δηλαδή με ισάριθμο πληθυσμό ατόμων με ενεργή λοίμωξη COVID-19 και με χαρακτηριστικό τους ότι σε όλα πλέον ανιχνεύεται ως «απόλυτη κυρίαρχη» η μετάλλαξη Omicron. Η τελευταία αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού εμφανίζει σημαντικά υψηλότερη ενδοοικογενειακή μετάδοση, αλλά και αυξημένη συχνότητα επαναμολύνσεων τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό στο παρελθόν. Επίσης, ευθύνεται πλέον και για το 80% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για τη σοβαρή ή ακόμη και μοιραία επίπτωσή της στους ανεμβολίαστους και δη σε εκείνους ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Δύσκολη πορεία

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 18.000 νέα κρούσματα την ημέρα, αριθμός χαμηλότερος από εκείνον της αμέσως προηγούμενης, που οι ειδικοί αποδίδουν και στους μειωμένους εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα που έδωσε την περασμένη Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, «στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας. Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται στη Θράκη και σε κάποια νησιά».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι το πέμπτο κύμα στην Ελλάδα έχει μπει στο λεγόμενο «πλατό», δηλαδή σε μια φάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων. Αυτό επέτρεψε την έναρξη απελευθέρωσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά και αφορούν βασικά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της κυβέρνησης, από σήμερα το ωράριο στην εστίαση και τη διασκέδαση θα είναι ελεύθερο, ενώ επανέρχεται η μουσική. Ωστόσο, παραμένει ο περιορισμός απαγόρευσης των ορθίων και επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Παράλληλα, μένουν ως έχουν και τα υπόλοιπα μέτρα, όπως οι περιορισμοί στις αθλητικές δραστηριότητες και η χρήση μασκών αυξημένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό της εστίασης. Θα επανεξεταστεί την καινούρια εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 

Η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.

Στους χώρους λατρείας, τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Τα μέτρα για τη διασκέδαση

Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 από τα μέτρα για όλες τις δραστηριότητες, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών των μέτρων για όλες τις δραστηριότητες, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.
Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας: α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: