3.1.22

6 στους 10 βλέπουν εκλογές...


Στην έρευνα της MRB για τη Realnews το 62,2% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης...

Έμφαση στην οικονομία και στην επούλωση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας ζητά από την κυβέρνηση η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών για το 2022.

Με τον δείκτη αισιοδοξίας να επιμένει μεν σε αρνητικό πρόσημο, αλλά τους πολίτες να βλέπουν, έστω αμυδρά, φως στην άκρη του τούνελ, η οικονομία και η ανάπτυξη συνιστούν για τους ερωτηθέντες την προτεραιότητα στην οποία θα πρέπει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση το 2022.

Με τον δείκτη αισιοδοξίας να επιμένει μεν σε αρνητικό πρόσημο, αλλά τους πολίτες να βλέπουν, έστω αμυδρά, φως στην άκρη του τούνελ, η οικονομία και η ανάπτυξη συνιστούν για τους ερωτηθέντες την προτεραιότητα στην οποία θα πρέπει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση το 2022.

Έτσι, όταν κλήθηκαν να δώσουν τρεις απαντήσεις, ως πρώτη απάντηση, με ποσοστό 62,2%, είπαν ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης, δεύτερη, με ποσοστό 52,6%, η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της COVID-19, ενώ το μεταναστευτικό-προσφυγικό παρέμεινε στην τρίτη θέση με 35,5%.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το ότι, αν και παραμένουν χαμηλά σε ποσοστό απαντήσεων, αύξηση κατέγραψαν οι απαντήσεις για κοινωνική σταθερότητα, συνοχή αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών.

Την ίδια ώρα, πτώση κατέγραψε για ακόμη μία φορά η απάντηση των φοροελαφρύνσεων στη μεσαία τάξη ως προτεραιότητα στην οποία θα πρέπει να ρίξει βάρος η κυβέρνηση.

Για ακόμη μία χρονιά, οι πολίτες με συντριπτικά ποσοστά ζητούν από τις πολιτικές δυνάμεις εθνικό διάλογο και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, το 84,4% των πολιτών δήλωσε θετικό, μόλις το 9,2% δήλωσε αρνητικό, ενώ ποσοστό πολιτών 6,4% δήλωσε πως δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της εθνικής συνεννόησης καταγράφονται σε ηλικίες 45 ετών και άνω. Αξιοσημείωτη είναι, πάντως, και η αισθητή μεταστροφή της άποψης των πολιτών υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών εντός του 2022.

Η προσέγγιση προς το απώτατο χρονικό σημείο των εκλογών -το τέλος της τετραετίας απέχει πλέον 18 μήνες- φέρνει στη σκέψη των πολιτών πιο έντονα το σενάριο των εκλογών. Κι ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούσαν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021 ήταν μόλις στο 24,9%, τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό όσων επιθυμούν πρόωρες εκλογές εντός του 2022 αυξάνεται στο 39%, ενώ όσοι επιθυμούν εξάντληση της τετραετίας ανέρχονται στο 55,5%.

Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα, όσοι εκτιμούν ότι θα γίνουν εκλογές εντός του 2022 ανέρχονται στο 32,7%, ενώ το ίδιο ποσοστό πέρυσι ήταν μόλις 18,3%. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 το 35,4% επιθυμεί εξάντληση της τετραετίας, ενώ μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής το 2019, με το 50% να επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας...

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: