23.11.21

Λένε "όχι" σε lockdown παρά την εκατόμβη θυμάτων...


Παρά την εκατόμβη θυμάτων χθες στη χώρα μας και ενώ στην Ευρώπη συνεχίζουν να παίρνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού, το Μαξίμου συνεχίζει να λέει κατηγορηματικά “όχι” σε lockdown και επί του παρόντος δεν αλλάζει το... σχεδιασμό του.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πορευθεί με τα ισχύοντα μέτρα μέχρι και τα Χριστούγεννα... και μετά βλέπουμε. Επισήμως η κυβέρνηση επιμένει να ελπίζει στην ενίσχυση του εμβολιασμού. Αλλά ενώ υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για την τρίτη δόση, δεν καταγράφεται αύξηση των ραντεβού για πρώτη δόση στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Υπολογίζεται ότι περίπου 570.000 άτομα άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και αυτοί κινδυνεύουν ιδιαίτερα και ταυτόχρονα αποτελούν κίνδυνο για το ΕΣΥ, που βρίσκεται εδώ και καιρό στα όρια του.

Και ενώ θεωρείται αναμφισβήτητο ότι μεγάλο ποσοστό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που δεν εμβολιάζονται επηρεάζονται απο την Εκκλησία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με την “ιερή ψήφο” και η Ιερά Σύνοδος πετάει το μπαλάκι στην πολιτεία, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς που μπαίνουν στους ναούς, τη στιγμή που καθημερινά χιλιάδες καταστηματάρχες της εστίασης και έμποροι προβαίνουν στον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού και rapid test, σεβόμενοι το νόμο. Σημειωτέον ότι η τελευταία ΚΥΑ προβλέπει δειγματοληπτικούς ελέγχους από την Αστυνομία έξω από τους ναούς και επιβολή προστίμου στους πιστούς, αλλά όχι και στους ιερείς. Μένει να φανεί βέβαια κατά πόσον και η πρόβλεψη αυτή θα εφαρμοστεί .

Καθώς τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού επαναξιολογούνται κάθε εβδομάδα, τα τελευταία μέτρα θα κριθούν στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης. Στο υπουργείο Υγείας και στο Μαξίμου βασίζονται στην εκτίμηση της επιτροπής ότι τα κρούσματα έχουν “πιάσει κορυφή” και στο εξής θα πέφτουν.

Όπως παραδέχθηκε βέβαια και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες χθες, υπάρχει το καλό και το κακό σενάριο: Το θετικό σενάριο προβλέπει κορύφωση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κι εν συνεχεία αποκλιμάκωση. Ενώ το αρνητικό τα κρούσματα να ανεβαίνουν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση δεν θέλουν να λάβουν μέτρα που θα παραπέμπουν σε γενικό lockdown ή/και θα επηρεάζουν τους ανεμβολίαστους. Το σκεπτικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί το 74% του πληθυσμού, που έχει κάνει το εμβόλιο. Θα προτιμούσαν βέβαια να μην βρεθούν στη θέση να προχωρήσουν ούτε σε πλήρες μπλόκο στους ανεμβολίαστους, δηλαδή στον αποκλεισμό τους από όλους τους χώρους και δραστηριότητες, πλην της εργασίας τους και της πρόσβασης σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία. Το σενάριο αυτό πάντως έχει βρεθεί στο τραπέζι του Μαξίμου, αν και δεν έχει αποφασιστεί η ενεργοποίηση του.

Στην πράξη όμως, στις αποφάσεις της Αθήνας θα παίξει ρόλο και ποια είναι η τάση στην ΕΕ. Το Μαξίμου συνήθως... εμπνέεται από τις πολιτικές της Γαλλίας στην πανδημία. Οι δηλώσεις όμως της Μέρκελ που έδειξαν lockdown, αλλά και η απόφαση της Κομισιόν να επανεξετάσει τις συστάσεις για ταξίδια εντός της ΕΕ, την ώρα που σε κάποιου είδους lockdown, είτε καθολικό είτε μόνο για τους ανεμβολίαστους, πηγαίνουν Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Βαυαρία, Σαξονία, Σλοβακία, Τσεχία και πλέον και η Ιταλία, δείχνουν ότι ίσως και αυτά τα Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι καθώς το έλλειμμα έχει φτάσει το 7% δεν έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να πάει σε lockdown και στα ανάλογα μέτρα στήριξης, ενώ ταυτόχρονα έχει να παλέψει και στο μέτωπο της ακρίβειας. Εάν βέβαια και η Γερμανία πάει σε lockdown και δώσει ταυτόχρονα το σήμα για παράταση της δημοσιονομικής χαλαρότητας, η συζήτηση πανευρωπαϊκά θα γίνει σε νέα βάση. Όμως στην κυβέρνηση, όπως αναφέρθηκε, εκτιμούν ότι η πανδημία θα αρχίσει σύντομα ξανά να υποχωρεί, το ΕΣΥ έστω και οριακά θα αντέξει και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των διασωληνωμένων και θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι, τίθεται και ζήτημα της ατομικης τους επιλογής...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: