22.11.21

Οι πηγές του Ακη Σκερτσου...


Τσεκάραμε τα στοιχεία που εδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Επικρατείας και βρήκαμε λάθη...
Μία σειρά από στοιχεία παρέθεσε ο Άκης Σκέρτσος σε νέα του ανάρτηση στο Facebook για να καλύψει τις δηλώσεις του που έγιναν viral. Με μία γρήγορη ματιά, όμως που ρίξαμε φαίνεται ότι υπέπεσε σε νέα λάθη.

Για... όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει, ο Υπουργός Επικρατείας όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα σώματα ασφαλεία, είχε πει στο Mega ότι «δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό». Όπως είναι φυσικό, η δήλωσή του έκανε τον γύρο του διαδικτύου προκαλλώντας εκτός από τον σχολιασμό των χρηστών και την αντίδραση της αντιπολίτευσης.



Ο κ. Σκέρτσος λοιπόν παραθέτει στη δημοσίευσή του 3 πηγές (New York Ties, BBC, WEF), για να μας πει ότι θα διαπιστώσουμε πως «οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό -εκτός από τους υγειονομικούς- και από εκπαιδευτικούς, οδηγούς λεωφορείων, νηπιαγωγούς-βρεφονηπιοκόμους, αεροσυνοδούς, ηθοποιούς, αισθητικούς, κουρείς-κομμωτές, επόπτες σίτισης, εργαζόμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα κοκ. Για την ακρίβεια μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κορoνοϊό».
 

Λάθος Νο1:

Και οι τρεις πηγές στις οποίες αναφέρεται ο κ. Σκέρτσος είναι δημοσιεύματα από τον Μάιο και Απρίλιο του 2020 στην Αμερική και καταγράφουν μία τελείως διαφορετική επιδημιολογική κατάσταση.

Λάθος Νο2:

Ανοίγοντας το link του BBC κανείς, και πατώντας αποτελέσματα για τους αστυνομικούς βλέπει πως:

Οι αστυνομικοί βρίσκονται στην 23η θέση:






Λάθος Νο3:

Βλέποντας τα στοιχεία στα οποία παραπέμπει η έρευνα του New York Times, στη λίστα με τα επαγγέλματα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ιό, μπορεί οι αστυνομικοί να εμφανίζονται στην θέση 90 με βαθμό επικινδυνότητας 69 στα 100, όμως οι προηγούμενες θέσεις αφορούν κατά συντριπτική πλειοψηφία ειδικότητες ιατρικού προσωπικού με εξαίρεση κούριερ, προπονητές, ταριχευτές και αεροσυνοδούς. Οι εκπαιδευτικοί μάλιστα είναι πιο κάτω στην έρευνα των New York Times απ’ ό, τι οι αστυνομικοί.
 


Για την ιστορία πάντως, ο CDC, σε δημοσίευμα του 2021, αναφέρει στα παραδείγματα επαγγελματιών που θα πρέπει να πάρουν αναμνηστική δόση εμβολίου, πρώτους στη λίστα του για εμβολιασμό τους αστυνομικούς, μαζί με τους υγειονομικούς και τους πυροσβέστες.

Πηγη vice

Δεν υπάρχουν σχόλια: