12.11.21

Νεοφιλελεύθερα παιγνίδια με την Παιδεία...


Δεν θα περίμενε κανείς ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα εκθεμελίωνε και την Παιδεία με σκοπό να μην μείνει τίποτα το προοδευτικό σε αυτήν...

Και αντί να την ενισχύσουν με καθηγητές και νέες αίθουσες εργασίας την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού κάνει πάρτι σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ο πρωθυπουργός με την πρόθυμη υπουργό του Νίκη Κεραμέως κάνουν σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η μαγική εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η υπουργός δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο καθώς καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε κορεσμένες τάξεις που δεν αναστέλλουν τη λειτουργίας τους καθώς χρειάζεται να νοσήσουν το 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα. Μάλιστα παρά τη βιαιότητα του νέου κύματος του κορονοϊού το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κλείσει τα σχολεία.

Οσο για τις αλλαγές που δρομολογούνται πρώτα στα πρότυπα και στη συνέχεια σε όλα τα σχολεία ακολουθούν κατά γράμμα τη νεοφιλελεύθερη γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι ξεκάθαρο ως το ποιο είναι το πρόταγμα της νέας ιδεολογικής γραμμής που επιβάλλει. Αναφέρει «η έμφαση πρέπει να μετακινηθεί από το γνωστικό αντικείμενο καθ’ εαυτό, τους διδάσκοντες και τη διδακτική διαδικασία προς τους μαθητές και τα επιδιωκόμενα/αναμενόμενα αποτελέσματα μάθησης: επιδιώκεται στην ουσία μια αντίστροφη πορεία σχεδιασμού, όπου η βάση σχεδιασμού είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα και όλες οι υπόλοιπες παράμετροι εξαρτώνται από τον καθορισμό αυτών. Αυτή η προσέγγιση στηρίζεται στην προσανατολισμένη στα αποτελέσματα εκπαίδευση, που αποτελεί μια φιλοσοφία εκπαιδευτικού σχεδιασμού όπου όλες οι αποφάσεις εκκινούν από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και η τελική “επιδίωξη” καθορίζει όλη τη διαδικασία».

Κοινώς δεν μας ενδιαφέρουν οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που μέχρι σήμερα μαθαίνουν τα παιδιά στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ακόμη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να γνωρίζουν άριστα ότι ζητείται από τον ιδιωτικό τομέα. Τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός το είχε δηλώσει προεκλογικά. Ο πολυπληθής μαθητικός κόσμος των φτωχοποιημένων περιοχών της χώρας να γίνουν τεχνίτες και οι λίγοι εκλεκτοί του συστήματος αυτοί που θα τους διοικούν.

Ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς με ιδεολογία ακροδεξιάς επιθυμεί να οδηγήσει την πλειοψηφία των μαθητών σε αυτό που περιγράφει ο Τσάρλι Τσάπλιν στους «Μοντέρνους Καιρούς». Να βιδώνουν βίδες.

Πόσο επίκαιρη η ταινία του 1936 στη Ελλάδα του Κυριάκου το 2021…

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: