1.11.21

Αυξάνονται δραματικά οι φτωχοί εργαζόμενοι...


Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που διαβιούν με μισθούς - χαρτζιλίκι, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων για την περίοδο της καραντίνας, συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι οικονομία και επιχειρήσεις έχουν αφήσει πίσω τα... έκτακτα μέτρα το τελευταίο εξάμηνο.

Η συμπίεση των μισθών αποτυπώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση της μερικής απασχόλησης, ενώ το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να... αποδίδουν τα μέτρα που προβλέπονται στον νέο εργασιακό νόμο, δηλαδή απλήρωτες υπερωρίες σε ημερήσια βάση, με την καθιέρωση του δεκάωρου, και φθηνές υπερωρίες στο σύνολο του έτους.

Η κυβέρνηση έχει δώσει το νεύμα για φθηνή εργασία, παγώνοντας τον κατώτατο μισθό ουσιαστικά μέχρι τα τέλη του 2023, καθώς η αύξηση μόλις 2%, που έχει προγραμματιστεί να δοθεί από την αρχή του επόμενου έτους, δεν αλλάζει παρά ελάχιστα τα δεδομένα, ενώ η (επιπλέον) ενίσχυση το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ως σκέψη.

Μειώνεται η πλήρης απασχόληση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ μέσω των ΑΠΔ που υποβλήθηκαν τον Μάιο του 2020, δηλαδή με τη χώρα να βιώνει τις συνέπειες του πρώτου lockdown:

1. Ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει μεικτές μηνιαίες αποδοχές 471,62 ευρώ. Δηλαδή, ο μέσος μισθός, όχι ο κατώτατος, αγγίζει και σε κάποιες περιπτώσεις υπολείπεται του επιδόματος ανεργίας των 400 ευρώ!

2. Σε σύνολο 2.163.717 εργαζομένων, οι 809.855 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι το 37,42% όσων απασχολούνται στη χώρα έχει δουλειά με όρους ευέλικτης εργασίας, άρα με ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές.

3. Ο αριθμός των ασφαλισμένων μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 18,10%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 13,13%, μέσα σε ένα έτος.

4. Ο μέσος μεικτός μισθός με πλήρη απασχόληση υπολογίζεται στα 1.203 ευρώ, δηλαδή περίπου 880 ευρώ καθαρά.

5. Τον Μάιο του 2020, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019,ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 11,54%.

Μισή δουλειά

Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά εργασίας μαστίζεται από μερική απασχόληση, άρα και από χαμηλούς μισθούς, επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία του Εργάνη.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

* Οι νέες προσλήψεις αφορούν, σε ποσοστό τουλάχιστον 52%, ευέλικτες μορφές εργασίας, με αποδοχές που υπολείπονται ακόμα και του κατώτατου μισθού.

* Σε σύνολο 2.163.717 εργαζομένων, οι 809.855 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι το 37,42% όσων απασχολούνται στη χώρα έχει δουλειά με όρους ευέλικτης εργασίας, άρα με ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές.

* Η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές εργασίας, γενικότερα, εμφανίζουν σταθερά αυξητική τάση. Από τα 2.105.783 ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα, το 1.348.817 εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ περίπου 790.000 με μερική.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το ΙΝΕ ΓΣΕΕ (οικονομικό δελτίο 2020) διαπίστωσε στο τέλος του 2020 μείωση του μέσου ακαθόριστου μισθού κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελαστικότητα στην αγορά εργασίας ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια...

Ανδρέας Πετρόπουλος 

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: