23.11.21

Στο φουλ οι μηχανές...


Τα ισχυρά πλεονεκτήματά τους και τις προτεραιότητες που θεωρούν ότι διαφέρουν έναντι των συνυποψηφίων τους επιλέγουν να προτάξουν στις προεκλογικές τους δραστηριότητες οι έξι διεκδικητές της αρχηγίας στο Κίνημα Αλλαγής. 

Καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες μέχρι το άνοιγμα της κάλπης, τα επιτελεία και οι ίδιοι οι μνηστήρες της εξουσίας της Χαριλάου Τρικούπη εντείνουν κατακόρυφα τις επαφές και τις περιοδείες τους, σε μια προσπάθεια να προλάβουν να έρθουν σε επικοινωνία με όσο το... δυνατόν περισσότερα ακροατήρια και πολίτες σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, στο παιχνίδι των εντυπώσεων μπαίνει και η τακτική της δημοσιοποίησης λίστας ονομάτων με στηρίξεις υποψήφιων αρχηγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ενενήντα εννιά καθηγητές ΑΕΙ έκαναν γνωστό ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Μεταξύ αυτών είναι οι Σταμάτης Αλαχιώτης, Θάνος Ασκητής, Παναγιώτης Γκλαβίνης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Χρήστος Δερβένης, Σωκράτης Κάτσικας, Μένη Μαλλιώρη, Δημήτρης Μπουραντάς, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κ.ά.

Οπως αναφέρουν στο κείμενο που υπογράφουν, «ως λειτουργοί της ανώτατης εκπαίδευσης με προοδευτικό προσανατολισμό, αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της Παιδείας […], θεωρούμε απαραίτητη την ενδυνάμωση του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, του θεσμικού εκσυγχρονισμού, του κράτους δικαίου, των μεταρρυθμίσεων και, για τους λόγους αυτούς, στηρίζουμε την υποψηφιότητα του συναδέλφου Ανδρέα Λοβέρδου».

Η κεντρική Μακεδονία, μετά τη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία, ήταν ο επόμενος σταθμός για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα Γιαννιτσά, την Εδεσσα, τη Βέροια και την Κατερίνη. Νωρίτερα, από τις Σέρρες, αναφέρθηκε στη σημασία ενός μεγάλου και ισχυρού προοδευτικού σοσιαλιστικού κινήματος, «που μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή καθηλωτική ισορροπία και να πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις», ενώ από την Καβάλα απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις «να βρουν στέγη σ’ αυτήν την ωραία παράταξη»,

Ανοιγμα στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πληγώθηκαν τα περασμένα χρόνια και έφυγαν από την παράταξη, καθώς και σε νέους ψηφοφόρους που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ το Κίνημα Αλλαγής, έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαχωρίζοντας όμως τη θέση του από «όσους έφυγαν για λόγους οπορτουνιστικούς και για να κρατήσουν μια θέση εξουσίας (ΣΚΑΪ). Μιλώντας δε για την προσωπική πολιτική πορεία του, ο υποψήφιος για την ηγεσία σημείωσε ότι είναι δύο φορές εκλεγμένος ευρωβουλευτής με σταυρό, δηλώνοντας με νόημα ότι δεν ανέβηκε «σε κανένα ασανσέρ της εγχώριας ελίτ, ούτε ήμουν φορέας του πελατειακού κράτους». Σήμερα, περιοδεύει σε Τρίπολη και Καλαμάτα.

Να επαγρυπνούν προέτρεψε τους πολίτες ο Χάρης Καστανίδης, διότι, όπως εκτίμησε από τα Ιωάννινα, «χρησιμοποιούνται μέθοδοι χειραγώγησης της κοινής γνώμης και, αφού αρχικώς στήθηκε σειρά δημοσκοπήσεων, ακολούθησαν συστημικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία με βάση τα “αξιόπιστα” στοιχεία των δημοσκοπήσεων φιλοξενούν ή απορρίπτουν υποψηφίους, σύμφωνα με τις “δημοσκοπικές υποδείξεις” διαφόρων συμφερόντων».

Τα δημοσκοπικά ευρήματα σχολίασε και ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος με σκωπτική διάθεση παρατήρησε (Real Fm) ότι «εάν επιβεβαιώνονταν οι δημοσκοπήσεις σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, σήμερα, για παράδειγμα, πρωθυπουργός της χώρας θα ήταν ο κ. Μεϊμαράκης και όχι ο κ. Μητσοτάκης». Εμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης ενός παραγωγικού μοντέλου «που θα συμπεριλαμβάνει τους πολλούς και όχι τους λίγους» έδωσε, τέλος, από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του σε Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: