16.11.21

Ετσι λειτουργεί το πολίτευμα;...


Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 48 ώρες για να παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι η ΕΥΠ, που βρίσκεται κάτω από τον αποκλειστικό έλεγχο του πρωθυπουργού, παρακολουθεί Έλληνες πολίτες.

Αυτό δεν το έπραξε επειδή τη διακρίνει η υπευθυνότητα, αλλά γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, παρά τη συνωμοσία της σιωπής από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι... τυχαίο, άλλωστε, αλλά ενδεικτικό της κατάστασης, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα ύστερα από ερώτηση του συντάκτη της εφημερίδας μας.

Τι είπε ο κ. Οικονόμου; Κατ’ αρχάς εξήρε το έργο της ΕΥΠ. Ύστερα μας πληροφόρησε ότι υπάρχουν και εσωτερικές απειλές για την ασφάλεια της χώρας και ότι οι σημερινές απειλές -είτε εσωτερικές, είτε εξωτερικές- διαφέρουν σε σχέση με το παρελθόν γιατί -όπως ανέφερε- έχουν «πιο υβριδικά χαρακτηριστικά». Τέλος, κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εντάσσει τη δράση της ΕΥΠ στην πολιτική αντιπαράθεση.

Με άλλα λόγια, είπε ότι ο πρωθυπουργός, που ελέγχει την ΕΥΠ, μαζί με τον διοικητή της, που είναι προσωπική επιλογή του, εκτίμησαν ότι η εθνική ασφάλεια κινδυνεύει από εσωτερικούς εχθρούς. Εκτίμησαν, επίσης, ότι αυτή η εσωτερική απειλή έχει «πιο υβριδικά χαρακτηριστικά».

Τέλος, στη βάση αυτών των εκτιμήσεων -που είναι δικές τους και κανενός άλλου, γιατί κανείς άλλος δεν έχει γνώση του θέματος- αποφάσισαν να αναθέσουν (με τη συνδρομή ενδεχομένως και του αρμοδίου εισαγγελέα που επιβλέπει την ΕΥΠ) στην υπηρεσία αυτή να παρακολουθεί και να καταγράφει Έλληνες πολίτες. Και επειδή αυτοί έτσι εκτίμησαν, όλοι οι άλλοι -κυρίως η αντιπολίτευση- πρέπει να σιωπούν!

Αλήθεια, έτσι λειτουργεί το πολίτευμα σε αυτή τη χώρα; Μπορούν δυο-τρεις άνθρωποι, που έχουν εξουσία, να αποφασίζουν την καταστρατήγηση συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών -όποιοι κι αν είναι αυτοί- επειδή τους θεωρούν ύποπτους για την εθνική ασφάλεια; Αυτό το σύστημα μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα γνώρισε άνθηση.

Στη σημερινή Ελλάδα, όμως, έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Που σημαίνει ότι για τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας -υποθετικούς ή πραγματικούς- πρέπει να ενημερώνονται τουλάχιστον οι αρχηγοί των κομμάτων. Γιατί δεν ενημερώθηκαν; Δεν τους θεωρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης πατριώτες ή οι παρακολουθήσεις απλώς δεν αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: