23.11.21

«Οι πάνω από 80 δεν έχουν το δικαίωμα να καταλήξουν σε ΜΕΘ»...


Η εβδομάδα άρχιζε με κακούς οιωνούς που προϊδέαζαν –από καιρό είναι αλήθεια – για το στατιστικό τής φρίκης που θα μαθαίναμε ώρες μετά: 

105 νεκροί τελευταίο 24ωρο! Πολύ πρωί τη Δευτέρα, λίγο πριν από τις 7:30, σε μια από τις καλές, τις γεμάτες από ρεπορτάζ και θέματα, ραδιοφωνικές εκπομπές, περιγράφεται το... σκηνικό που προκαλεί απελπισία στα ελληνικά νοσοκομεία. 

«Οι γιατροί δεν βρίσκουν φάρμακα, δεν υπάρχουν μόνιτορ, δεν βρίσκουν υλικά, δεν υπάρχει ροή οξυγόνου. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς θα καταλήξουν εκεί, στα κρεβάτια τους, δεν θα βρουν ποτέ κρεβάτια σε ΜΕΘ». 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μιλάει στον Γιώργο Ψάλτη και στην Πόπη Χατζηδημητρίου, στον Real fm, και όσα περιγράφει  σοκάρουν – με όλη τη σημασία της λέξης. 
Τι λέει:

-Ότι γίνεται επιλογή ασθενών για το ποιοι θα μπουν στις υπερκορεσμένες ΜΕΘ.
- Ότι οι πάνω από 80, μπορεί και οι νεότεροι, δεν διασωληνώνονται.
- Ότι το νοσηλευτικό προσωπικό φοράει οκτώ ώρες τη στολή και δεν προλαβαίνει να πάει στην τουαλέτα –κάνει το «νερό» του πάνω του (λέει επί λέξει!)
- Στα περιφερειακά νοσοκομεία δεν υπάρχουν μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου.
- Σε όλη την ηπειρωτική χώρα οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.
- Υπάρχουν λίστες αναμονής, άνθρωποι χάνουν συνέχεια  τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.
- Τα άλλα περιστατικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, έχουν μείνει πίσω. Υπάρχουν ογκολόγοι που έχουν χάσει τους ασθενείς τους.
- Στο Παπανικολάου έχουν 36 κλίνες ΜΕΘ και είναι γεμάτες. Οι γιατροί λένε, να διασωληνώσουμε έναν ηλικιωμένο; Πού να τον πάμε; 

Ούτε στην τουαλέτα! 

Μερικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, πολύ πρωί τη Δευτέρα:

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την τραγικότητα της κατάστασης. Μίλαγα πριν από λίγο με γιατρούς και νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ, που κλείνει την εφημερία τους στις 8. Έχουν μπει μέχρι τώρα 37 θετικοί και 11 ύποπτα κρούσματα, αλλά αυτό που συμβαίνει, να είναι πάνω από οκτώ διασωληνωμένοι στους θαλάμους, οι γιατροί να μη βρίσκουν φάρμακα, να μην υπάρχουν μόνιτορ, να μη βρίσκουν υλικά, είναι κρίμα από τον Θεό για τους ασθενείς. Περισσότεροι εξ αυτών θα καταλήξουν εκεί, στα κρεβάτια τους, δεν θα βρουν ποτέ κρεβάτια εντατικής θεραπείας γιατί σε όλη την ηπειρωτική χώρα οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. 

Υπάρχουν λίστες αναμονής ασθενών που, δυστυχώς, χάνουν συνέχεια  τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ. Γίνεται επιλογή ασθενών. Οι πάνω από 80, για να μην πω και νεότεροι, δεν έχουν το δικαίωμα να καταλήξουν ποτέ σε ΜΕΘ για να δώσουν τη μάχη για τη ζωή. Στα περιφερειακά νοσοκομεία δεν υπάρχει οξυγόνο, δεν υπάρχουν μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου. Γίνεται επιλογή ακόμα και σε αυτό: το ποιος θα πάρει οξυγόνο και ποιος όχι –το υψηλής ροής εννοώ, όχι τη μάσκα, την απλή. Το προσωπικό που έχει απομείνει, μου έλεγαν πριν από λίγο, φοράει την στολή οκτώ ώρες και (οι εργαζόμενοι) δεν τη βγάζουν, κατουριούνται πάνω τους. Συγγνώμη που το λέω αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν έχουν χρόνο ούτε τουαλέτα να πάνε». 

** «Στις κλινικές τις οποίες έχουν νοικιάσει  μπαίνουν περιστατικά που έχουν στρώσει από τα νοσοκομεία, είναι να λίγο πριν από το εξιτήριο, και μένουν 2-3 μέρες (στις κλινικές) για να πάρουν (οι κλινικές) τα λεφτά».

** «Πιστεύανε ότι τον χειμώνα θα κάναμε περίπατο με τον κορωνοϊό, ότι δεν θα υπάρχει κορωνοϊός». 

**  «Διασπορά του ιού στα νοσοκομεία υπάρχει παντού πια, με το να σε ξεγελάνε με τα ράπιντ τεστ από ασθενείς που μπαίνουν και βγαίνουν, από συνοδούς». 

** «Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι έχουν να χειρουργηθούν τρία χρόνια και περιμένουν. Υπάρχουν καρδιολογικά περιστατικά, υπάρχουν οι ογκολόγοι γιατροί που έχουν χάσει τους ασθενείς τους. Υπάρχει μεγάλο  πρόβλημα στα γενικά περιστατικά». 

** «Ο νοσηρότητα αυξάνει, και στα τμήματα επειγόντως περιστατικών έρχονται περιστατικά που είναι σε μη αναστρέψιμη κατάσταση».

** «Σε όλη την ηπειρωτική χώρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΜΕΘ για δείγμα και υπάρχουν παντού διασωληνωμένοι ασθενείς. Στη Θεσσαλία υπάρχουν νέοι άνθρωποι, 35 χρονών, που περιμένουν πέντε μέρες να βρουν ΜΕΘ. Στην Άρτα υπάρχει μια γιατρός ανεμβολίαστη, 58 χρονών, η οποία είναι από την Παρασκευή και περίμενε μέχρι χθες το βράδυ, δεν ξέρω αν έγινε κάτι. Ούτε στην Ήπειρο. Μόνο στα νησιά είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση στο θέμα του κορωνοϊού. Σε όλη την ηπειρωτική χώρα υπάρχουν ασθενείς που χάνονται καθημερινά». 

** «Οι ηλικιωμένοι δεν διασωληνώνονται καν. Στο Παπανικολάου έχουν 36 κλίνες ΜΕΘ και είναι γεμάτες. Οι γιατροί λένε, να διασωληνώσουμε έναν ηλικιωμένο; Πού να τον πάμε;»...

harddog-sport-blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: