7.8.15

Η πρόταση της κυβέρνησης για ασφαλιστικό και πρόωρες συντάξεις...


Σήμερα Παρασκευή δίνεται στους θεσμούς η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ζητούμενο παραμένει το μεταβατικό στάδιο ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα της πρόωρης εξόδου. Ο βασικός άξονας της ελληνικής πρότασης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των...
ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις με ορίζοντα τα 5 χρόνια, ενώ οι δανειστές ζητούν ακαριαίες αλλαγές.


Με βασικό άξονα τις πρόωρες συντάξεις, το υπουργείο εργασίας καταθέτει, την πρόταση της ελληνικής πλευράς στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δανειστές εμμένουν στην πρότασή τους για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εδώ και τώρα, ενώ έχουν ήδη καταθέσει πίνακα βάσει του οποίου τα όρια ηλικίας αυξάνονται από δύο έως και 15 έτη την επόμενη επταετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει το όριο ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις να πάει από τα 50 στα 55 έτη, με τους θεσμούς να πιέζουν για απότομη αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 6,5 χρόνια. (από τα 50 στα 56,7).

Ζητούμενο παραμένει το λεγόμενο μεταβατικό διάστημα. Με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 6 μήνες τον χρόνο από τον Ιούλιο του 2015 και τους δανειστές να ζητούν τα ηλικιακά όρια να αυξάνονται κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος παραμένει κοινός: κανένας ασφαλισμένος να μην μπορεί να βγει στη σύνταξη πριν από το 62ο έτος της ηλικίας και χωρίς να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης ή πριν από το 67ο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν επιτάχυνση των όποιων παρεμβάσεων και πιέζουν η αύξηση των ορίων ηλικίας να τεθεί σε πλήρη ισχύ από το 2018 και όχι από το 2023, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά.

Όπως λέει ο νομικός εργατολόγος Διονύσης Ρίζος,  αυτό θα πλήξει κυρίως τις μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ και στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς και τους γονείς ανηλίκων πατέρες και μητέρες, αλλά και τους τρίτεκνους και τρίτεκνες στο δημόσιο.

Για παράδειγμα: Μητέρα 48 ετών, η οποία το 2010 είχε 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο παιδί και βάσει του ισχύοντος καθεστώτος θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 55 ετών με πλήρη σύνταξη και στα 50 με μειωμένη, σύμφωνα με την πρόταση των θεσμών, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 67 με πλήρη σύνταξη και στα 58 με μειωμένη, 8 χρόνια δηλαδή περισσότερο από ότι ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, για σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, η ίδια μητέρα που σήμερα είναι 48 ετών,
θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 57 της χρόνια με πλήρη σύνταξη και στα 52 με μειωμένη, έχοντας δηλαδή προσαύξηση 2 ετών βάσει του ισχύοντος καθεστώτος.

Βασικό ζητούμενο παραμένει και το προνοιακό τμήμα που προστίθεται σήμερα στις κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ και αναμένεται να χορηγείται μόνο όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του ορίου ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Κύκλοι του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θιγούν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 και ότι αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί.

Σενάρια ήθελαν οι θεσμοί να έχουν ζητήσει ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη, ωστόσο το υπουργείο δεν το επιβεβαιώνει.

Κύκλοι του υπουργείου διαψεύδουν και τα σενάρια για «ψαλίδι» στις συντάξεις εάν το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι πάνω από 1.000 ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: