31.8.15

Μεθοριακοί έλεγχοι στην Αυστρία ...

Ουγγαρία - Αυστρία - συνοριακοί έλεγχοι
...για έλεγχο διακίνησης προσφύγων...
Αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία ξεκίνησε η Αυστρία για τον έλεγχο των φορτηγών, ως συνέπεια του θανάτου από ασφυξία 71 ανθρώπων σε φορτηγό ψυγείο, οι...
σωροί των οποίων ανακαλύφθηκαν σε προχωρημένη σήψη σε εγκαταλειμμένο φορτηγό ψυγείο την περασμένη Πέμπτη.

Συνέπεια τω αυστηρών συνοριακών ελέγχων είναι να έχει δημιουργηθεί ουρά τουλάχιστον 25 χιλιομέτρων στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βουδαπέστη με τη Βιέννη. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της ευρωπαϊκής σύμβασης Σένγκεν, η οποία προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε σήμερα Δευτέρα πως δεν πρόκειται για μέτρο που παραβιάζει τη συνθήκη.

Ωστόσο διευκρίνισε πως η χώρα της θα ελέγχει «για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα όλες τις σημαντικές διελεύσεις από τα σύνορα στα ανατολικά, πραγματοποιώντας έρευνες σε όλα τα οχήματα που διαθέτουν μέρη όπου μπορούν να κρυφτούν» άνθρωποι ώσε να γίνεται παράνομη διακίνησή τους. Όπως σημείωσε η υπουργός, δεν πρόκειται για τους κλασικούς μεθοριακούς ελέγχους. Οι έρευνες είχαν ήδη αποτέλεσμα καθώς οι αρχές εντόπισαν περίπου 200 πρόσφυγες και συνέλαβαν 5 διακινητές, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών. Στα μέτρα για αυξημένους συνοριακούς ελέγχους συμφώνησαν επίσης Γερμανία και Σλοβακία, με τι οποίες συνορεύει η Αυστρία εκτός από την Ουγγαρία.

Συμφόρηση 25 χιλιομέτρων

Η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα από τις αυστριακές αρχές έχει προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση σε έκταση 25 χιλιομέτρων στον αυτοκινητόδρομο M1 της Ουγγαρίας, αλλά και σε παράπλευρη κύρια οδική αρτηρία, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης MTI στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης του ουγγρικού οδικού δικτύου.

Μετανάστες στα σύνορα της Σερβίας με την ΟυγγαρίαΠρόσφυγες βαδίζουν παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές περνώντας από τη Σερβία προς στην Ουγγαρία. | AP Photo/Darko Bandic
Η ουγγρική αστυνομία τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει εντοπίσει 8.792 μετανάστες που έχουν περάσει από τα σύνορα στην Ουγγαρία, οι περισσότεροι από τη Σερβία. Επίσης ανακοινώθηκε χθες πως η ουγγρική αστυνομία και πέμπτο ύποπτο σε σχέση με τον θάνατο των 71 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας την περασμένη εβδομάδα.

80.000 αιτήσεις ασύλου

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δήλωσε ότι οι αυστριακές αρχές αναμένουν πως οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου θα φτάσουν φέτος έως και τις 80.000, υπερδιπλάσιες από αυτές που είχαν υποβληθεί πέρυσι. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «ο αριθμός αυτών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Αυστρία το 2013 ήταν περίπου 17.000, το 2014 28.000 και το 2015 αναμένεται ότι θα ανέρχονται σε 70.000 με 80.000».

Σύμφωνα με το αυστριακό ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, περισσότερες από 28.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου έχουν γίνει στην Αυστρία τους πρώτους έξι μήνες του 2015.

Περισσότερη ανθρωπιά

Επίσης, ο Χάιντς Φίσερ διαπίστωσε περισσότερη ανθρωπιά και διάθεση αλληλεγγύης στη χώρα του. «Νομίζω, μιλώντας όσον αφορά την Αυστρία, ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια αλλαγή κλίματος. Αυτοί που θέλουν να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες τους έχουν γίνει πιο σιωπηροί και αυτοί που ζητούν να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: