31.8.15

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα αποφασίζει ...


...ποιοι δικαιούνται δημοσιογραφική ταυτότητα...
Μια αιφνίδια αλλαγή στους κανονισμούς σχετικά με το ποιος θα μπορεί να εξασφαλίζει στο εξής δημοσιογραφική ταυτότητα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανώσεων των επαγγελματιών δημοσιογράφων στην Τουρκία. 
Σύμφωνα με...
το ρεπορτάζ  του ανταποκριτή της ιστοσελίδας tvxs.gr, στην Κωνσταντινούπολη, Νιγιαζί Νταλυαντζί, η αλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε από την κρατική γραφειοκρατία χωρίς να έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Η κυβερνητική απόφαση έρχεται ναι τροποποιήσει την σύνθεση της επιτροπής που θα αποφασίζει πλέον το ποιοςθα  έχει το δικαίωμα να φέρει δημοσιογραφική ταυτότητα, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Τύπου και Εκδόσεων της κυβέρνησης.

Παλαιότερα, η πλειοψηφία της επιτροπής αποτελείτο από εκπρόσωπους των δημοσιογραφικών ενώσεων και συνδικάτων. Βάσει, όμως, της νέας τροπολογίας, αυξάνονται τα μέλη της επιτροπής που θα επιλέγονται από την κυβέρνηση από δεκατρία σε δεκαπέντε και μειώνονται αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων σε πέντε από οκτώ, που ήταν μέχρι πρότινος.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του Τουρκικού Συλλόγου των Δημοσιογράφων (TGC) Turgay Olcayto και ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοσιογραφικής Ένωσης (TGS) Ugur Guc ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από την επιτροπή και θα ξεκινήσουν αγωγές εναντίον του μονόπλευρου μέτρου που έχει ληφθεί από την κρατική γραφειοκρατία.

«Το νέο καθεστώς δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επιχειρεί να θέσει τις δημοσιογραφικές ταυτότητες υπό τον αυθαίρετο έλεγχο της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του TGC Olcayto κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Τόνισε επίσης ότι η «ριζική αλλαγή» έχει γίνει βεβιασμένα σε μια στιγμή που η Τουρκία είναι κάτω από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η TGC είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική οργάνωση των δημοσιογράφων στην Τουρκία, αριθμώντας περίπου 5.000 μέλη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της TGS, Ugur Guc είπε ότι «δεν έχει κανένα νόημα για εμάς όσον αφορά την παραμονή στην επιτροπή ως κομπάρσοι, αποσυρόμαστε από αυτήν και πάμε στο δικαστήριο για να διορθωθεί αυτή η παράνομη κατάσταση».

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: