31.8.15

"Ας σοβαρευτούμε..."...


"Καρικατούρα" θεωρεί τον δικομματισμό η Φώφη Γεννηματά. 
«Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή, αυτή η καρικατούρα δικομματισμού θα πρέπει να τελειώσει εάν θέλουμε να...
μην ξαναβρεθούμε πολύ σύντομα σε συζήτηση προεκλογική», είπε συγκεκριμένα.
Μιλώντας στον  ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»,σχετικά με τις δηλώσεις των κκ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πως, «περίμενα ότι μετά από ότι ζήσαμε το καλοκαίρι θα είχαμε όλα τα κόμματα, τουλάχιστον αυτοί που πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, μια διαφορετική προσέγγιση». Και πρόσθεσε:

«Εντυπωσιάστηκα χθες παρακολουθώντας τη συζήτηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μεϊμαράκη περί debate και ότι πρέπει να μιλήσουν οι δυο τους γιατί άρχισα να αναρωτιέμαι τελικά κανείς δεν κατάλαβε τίποτα από αυτό που συνέβη τον Αύγουστο στη Βουλή;

Δηλαδή αν μπορούσαν πράγματι οι δύο τους να έχουν λύσει τα προβλήματα της χώρας, να έχουν ξεκινήσει μόνοι τους την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, να έχουν στηρίξει τη συμφωνία στην Βουλή γιατί δε το έκαναν; Γιατί χρειάστηκε η συμβολή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει θα παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος;

Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή, αυτή η καρικατούρα δικομματισμού θα πρέπει να τελειώσει εάν θέλουμε να μην ξαναβρεθούμε πολύ σύντομα σε συζήτηση προεκλογική. Η αυτοδυναμία έχει αποδειχτεί ότι ούτε είναι εφικτή ούτε είναι ικανή να λύσει τα προβλήματα, κανένας δεν μπορεί μόνος του. Απέτυχε και το σχήμα «ένα ισχυρότερο κόμμα και μια ουρά συμπλήρωμα», δεν μπορεί να προχωρήσει. Επομένως πρέπει να δούμε πως θα προκύψει από αυτές τις εκλογές μια κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συνεργασία, συνεννόηση που θα φέρνει μαζί και κοινωνική συναίνεση, λαϊκή υποστήριξη σε αυτά τα δύσκολα πράγματα που πρέπει να γίνουν». 

Η κα. Γεννηματά, ερωτηθείσα για το αν θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί κυβερνητικά με το ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια δήλωσε: «Εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε στη βάση προγραμματικής δεσμευτικής συμφωνίας για την επόμενη μέρα της χώρας. Αυτή είναι η βάση μας, εμείς δεν βάζουμε προϋποθέσεις, ούτε για τη ΝΔ, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να μην αποφύγει κανένας τις ευθύνες του, να μην δραπετεύσουν ξανά οι δύο πρώτοι όπως έγινε στο παρελθόν για αυτό είχαμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το ‘12 μέχρι σήμερα.

Το πάλαι ποτέ αντιμνημονιακό μπλοκ έχει φέρει ένα τεράστιο λογαριασμό στον ελληνικό λαό για αυτές τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Που κάθε φορά μας πήγαιναν πίσω στην διαπραγμάτευση και μεγάλωναν τον λογαριασμό, δεν πρέπει λοιπόν να δραπετεύσει κανείς. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό για να γίνει απαιτεί προγραμματική δεσμευτική συμφωνία, με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να πούμε σε αυτή την πορεία για τις εκλογές ποια πράγματα του μνημονίου πρέπει να υλοποιηθούν, πως θα κερδίσει η χώρα αξιοπιστία ώστε να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί πάρα πολύ σκληρούς όρους που δεν ισοπεδώνουν απλώς ευαίσθητες  κοινωνικές ομάδες αλλά δεν επιτρέπουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πως; Με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν τολμήσαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια ακριβώς γιατί δεν υπήρχε συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που να εξασφαλίζει κοινωνική ειρήνη από κάτω.

Σε ερώτηση για το ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι πιθανότερος νικητής των εκλογών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Νικητής αυτών των εκλογών πρέπει να είναι η χώρα και με ένα τρόπο μπορεί να είναι νικητής η χώρα, να καταλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας ποια είναι η ευθύνη τους και να την αναλάβουν και να κατανοήσουν οι πολίτες ότι πρέπει να ψηφίσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβάλλουν τη συνεργασία δηλαδή να μειώσουν την δύναμη των δύο πρώτων». 

Για τον Γιώργο Παπανδρέου η κα. Γεννηματά είπε: ‘Ότι είχα να πω για αυτό το ζήτημα το περιγράφει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Εγώ είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί κάθε μέρα επιστρέφουν χιλιάδες άνθρωποι στο «σπίτι τους» στο ΠΑΣΟΚ.

Οι πόρτες του «σπιτιού» μας είναι ανοιχτές για όλους αυτούς τους ανθρώπους , έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ενότητα και συσπείρωση του χώρου αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Και η χθεσινή απόφαση για συμπαράταξη με τη ΔΗΜΑΡ ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια που κάνουμε να διαμορφώσουμε αυτό τον τρίτο ισχυρό  προοδευτικό πόλο που μπορεί να είναι εγγύηση για να κυβερνηθεί η χώρα δηλαδή για να υπάρξουν λύσεις.

Ερωτηθείσα για το αν μπορεί ο ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, η ίδια τόνισε: «Ρεαλιστικά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι χρήσιμο. Μπορεί να είναι εγγυητής για να υπάρξει μια  βιώσιμη λύση, δηλαδή μια κυβέρνηση που να μπορεί να σταθεί, να είναι αποτελεσματική γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ομάδα, έχει γνώση, έχει εμπειρία, έχει αποτελεσματικότητα.

Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις σε αυτό τον τόπο. Ότι προσπαθούμε να προστατεύσουμε σήμερα από την λαίλαπα της κρίσης είναι δημιούργημα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σκληρότατη αυτοκριτική, κανένας δεν λέει πως δεν έχει κάνει λάθη για αυτό έχουμε προχωρήσει και σε μια τεράστια ανανέωση. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν αποχωρήσει, είτε έχουν κάνει στην άκρη, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο και στηρίζουν διακριτικά τον χώρο, έχουν βγει νέα στελέχη μπροστά. Από την άλλη, μπορεί κανείς να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκανε εγκαίρως πολιτικές αλλαγές και διαχείριση και τομές όταν ζούσαμε ακόμα στην εποχή της ευημερίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να το βάλει στην ίδια μοίρα με την ευθύνη της ΝΔ που από το 2004 μέχρι το 2009 οδήγησε στον γκρεμό εκτοξεύοντας το έλλειμμα, το χρέος και στο ναδίρ την ανταγωνιστικότητα!

Εμείς έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη γνώση, δεν έχουμε πει ψέματα, μπορούμε να στηρίξουμε και το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ δεν έχει καμία κοινωνική ευαισθησία, δεν ασχολείται με το κοινωνικό κράτος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κινητοποιήσει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, είναι σε ρήξη με τον ιδιωτικό τομέα κι την παραγωγικότητα. Οτιδήποτε ιδιωτικό είναι για αυτόν εχθρός, ναι, αλλά σήμερα για να ανακάμψουμε πρέπει να τα παντρέψουμε αυτά τα δύο και μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φτάσει σε μια εθνική κοινωνική συμφωνία με όλες τις δυνάμεις του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: