15.8.15

Συρία: Κατέρρευσε η μερική εκεχειρία...

Συρία: Κατέρρευσε η μερική εκεχειρίαΣταμάτησε να τηρείται η κατάπαυση του πυρός στην συριακή πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στην μεθόριο με τον Λίβανο και στα... δύο σιιτικά χωριά Κεφράγια και Αλ Φούα, στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στα οποία οι αντάρτες πολεμούν με τον συριακό στρατό και την σύμμαχό του, Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανακοίνωσε οργάνωση των Σύρων ανταρτών.
Σύμφωνα με τον Άχμεντ Κάρα Άλι, εκπρόσωπο της οργάνωσης Άχραρ Αλ Σαμ, μια συμμαχία ανταρτικών οργανώσεων άρχισε να κλιμακώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Η επίσημη συριακή τηλεόραση μετέδωσε παράλληλα ότι ένα παιδί και ο πατέρας του σκοτώθηκαν και 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από «βομβαρδισμό των τρομοκρατών» στα σιιτικά χωριά Φούα και Καφράγια, τα οποία ελέγχουν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην επαρχία Ιντλίμπ. Με τον όρο τρομοκράτες οι συριακές αρχές αναφέρονται στους αντάρτες.
Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους εμπολέμους τηρείτο από την περασμένη Τετάρτη.
Πηγές και από τις δύο πλευρές είχαν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν αποσκοπούσαν στη σύναψη μιας συμφωνίας για την αποχώρηση των ανταρτών από το Ζαμπαντάνι και την απομάκρυνση των αμάχων από τα δύο σιιτικά χωριά.
Προς το παρόν η παύση της κατάπαυσης του πυρός δεν έχει σχολιαστεί από τη Χεζμπολάχ ή τον συριακό στρατό. Η Άχραρ Αλ Σαμ εκπροσωπούσε στις διαπραγματεύσεις τους αντάρτες.
Για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός είχαν μεσολαβήσει το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την Χεζμπολάχ και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: